lako 10 osoba
120 min
3105
Sok od paradajza bez konzervansa

Sastojci

Potrebno je:

  • oko 13 kg paradajza jabučara
  • 1,5 kašika soli
  • 2 kašike šećera

Priprema

  1. Prvo operite paradajz i osušite ga. Paradajz mora da bude zdrav. Pošto je jabučar ako je puknut nije problem. Samo da je zdrav. Isecite na komade. Sameljite na vodenici koja odvaja kožicu i semenke. Stavite na ringlu prvo na srednju vatru. Kad provri dodajte soli i šećera. Smanjite vatru na tišu i uz češto mešanje kuvajte da uvri za jednu trećinu. Sipajte vrelo u vrele flaše. Do vrha. Odmah zatvorite. Stavite u dunst ili u ćebe. Bolje je da se flaše uviju u ćebe. Ostavite tako da se ohladi pa odložite u neku prostoriju za zimnicu koja nije topla. Od otprilike 13 kilograma paradajza kilogram, možda malo više ode na otpad. U zavisnosti kakav je paradajz kada se ukuva ispadne oko 9 flaša od litar soka gustog. Nema konzervansa, ništa. Samo dunst. Sok od paradajza bez konzervansa
Savet

Klasičan način spremanja soka od paradajza. Mnogo je zgodno. Nema zamrzavanja, nema plastičnih flaša. Po ukusu možete dodati začine, ljuto, biber i slično. Ovako spremljen sok može da traje i nekoliko godina. Samo je bitno da bude na hladnijem, tipa podrm ili špajz. Ako niste znali nekada se paradajz isključivo zatvarao celofanom. Stavi se celofan sa gumicom čvrsto pa u ćebe. Kad se ohladi, ako je celofan "povukao" na unutra dobar je sok. Ako nije i ostao je ravan taj sok se odmah koristio. Prijatelji prijatno!

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Јованка Јевтић
    Hvala Vesna ❤️
  • Јованка Јевтић
    Hvala Verice ❤️. Upravo je kao što si objasnila. Možeš li da zamisliš, ja imam mašinu za mlevenje i odvajanje onu pola metal pola plastika ručnu. Moja baka je kupila jednu njoj jednu nama od Rusa kada su dolazili "za jednu črvenu", krajem osamdesetih. I još je u funkciji. Od druge tata je napravio električnu sa starim motorom od veš mašine. Evo mrdnule nisu. A pod obavezno "ladan beton".
  • Verica Damjanovic
    Bravo Jovanka! To je pravi recept, bez hemikalija. Tako su spremale i moja nana, mama i ja. Nikada ni za slatku ni za slanu zimnicu nismo koristile bilo kakve hemikalije. Da dodam, danas je sreca da postoje masinice koje odvajaju ljusku i seme a nekad bi se ,prokuvani paradajz sipao u "alu" pa bi se rucno ,povlacenjem napred nazad ,odvajala ljuska i seme. Na flase su se stavljala dva komada celofana , prvi umocen u vodu ili alkohol a drugi suv, pa bi se vezivali tankim kanapom (kasnije gumicama) , i da ,morao je celofan da se uvuce unutra, e onda je dobro zatvoren. Naravno ,posle hladjenja u cebetu ,flase su se ostavljale u podrum ili spajz ,koji je obavezno morao da ima betonski pod i da bude hladan. Ovako spremljen mogao je da se odrzi i vise godina.Vec neko vreme, zbog zdravstvenog stanja, ga ne spremam pa nisam mogla ni objaviti recept, zato me je obradovalo kad sam videla da si ga ti objavila i prikazala pravi ,zdrav recept.
  • Vesna Pavlovic 271
    Pravi domaći sok.Pozdrav.smile