lako 20 osoba
240 min
27168
Binkina ljutenica

Sastojci

Potrebno je:

  • 1,5 kg crvenih, krupnih, paprika
  • 1/2 kg ljutih, crvenih, paprika
  • 4 kg paradajza
  • 300 ml ulja
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike soli

Priprema

  1. Papriku (slatku, ljuta se ne peče) ispeći, oljuštiti, očistiti od drški i semenki, iseckati na kocke i ostaviti, u sito, da se ocede. Paradajz staviti u pleh, pa ga staviti u rernu da se ispeče. Kada kožica paradajza popuca, izvaditi paradajz, ohladiti, oljuštiti ga, iseći na kocke i staviti, u sito, da se ocedi (meni se povrće cedilo jedan sat).
  2. Ljutu papriku očistiti od semenki i drški, pa ih iseći na kockice. Isceđen paradajz, zajedno sa iseckanom ljutom paprikom, staviti u blender i izblendati. Dodati malo soka, od isceđenog paradajza, i blendati da se dobije smesa, kao za kečap. Na isti način izblendati i pečenu, slatku, papriku.
  3. U dublju posudu sipati ulje, pa staviti posudu na šporet, da se ulje zagreje. Na zagrejano ulje sipati pripremljeni paradajz, sa ljutom paprikom. Kada prokuva, na srednjoj temperaturi, kuvati ga 15 minuta. zatim dodati pripremljenu, slatku, papriku i, od momenta ključanja, kuvati jedan sat, uz neprekidno mešanje. Desetak minuta, pre kraja kuvanja, dodati šećer i so.
  4. Teglice staviti u rernu i uključiti na 200 stepeni, da se tegle, dobro, zagreju. Ljutenicu sipati u, zagrejane, tegle, dobro ih zatvoriti i ostaviti pod, staro ćebe, da se ohlade. Ohlađene teglice ostaviti sa ostalom zimnicom.
  5. Ovo je recept moje zaove, Ljubinke. Spremala sam ljutenicu na razne načine, ali od kada su deca , kod tetke, probala ovu ljutenicu, ovaj recept se više, u našoj kući, ne menja. Probajte, možda će i vama da se dopadne. Inače, od ove mere izađu dve veće tegle i četiri manje teglice.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari