lako 10 osoba
90 min
3144
Krempita (21)

Sastojci

Potrebno je

  • 2x po 275 g lisnatog testa
  • 6 jaja
  • 150 g gustina
  • 45 g brašna
  • 200 g šecera
  • 2 vanil šećera
  • 1,15 l mleka
  • 200 ml vode

Priprema

  1. Koristila sam već razvučeno lisnato testo koje je dimenzija 40x25 cm. Još sam ga malo razvukla jer znam da se uvek skupi pri pečenju i skupilo se i po sirini i po dužini po 3cm. Dobro ga izbockati viljuškom i peći na 200'C da porumeni. Ako volite svetlije onda pripazite. Ja volim rešije, mada moj šporet me polako izdaje pa ne peče ravnomerno. Krempita (21)
  2. Drugu koru isto pripremiti i ovlaš, ne skroz, zaseći kvadrate željene veličine. Ja sam na par mesta preterala pa su se tu i razdvojili. Takođe ispeći. Krempita (21)
  3. Pečena kora je taman legla u kalup sa obručem. Krempita (21)
  4. Belanca umutiti sa prstohvatom soli i 100g šećera. Umutiti žumanca sa drugih 100g šećera i vanil šećerom. Gustin i brašno razmutiti u vodi pa lagano umešati u žumanca. Krempita (21)
  5. Mleko staviti na vatru i kad se ugreje lagano dodavati masu sa žumancima. Kuvati krem na srednjoj vatri dok se sasvim ne zgusne, oko 15 minuta. Krempita (21)
  6. Zgusnut krem skinuti sa vatre i odmah u njega umešati umućena belanca. Mutiti lagano, tj. prebacivati masu preko žice dok se sve lepo ne sjedini. Krempita (21)
  7. Masu odmah izručiti na koru u kalupu i poravnati. Malo protresti kalup da krem lepo legne. Krempita (21)
  8. Na krem poredjati razdvojene kvadrate. Ja sam na polovinu krempite sipala izdrobljene kvadrate jer je mojim momcima tako lakše da je jedu, a i inace sam polovinu pravila kao Bledsku krempitu (sledi recept). Krempita (21)
  9. Krempitu staviti na hladno da se stegne i ohladi bat 3-4 h (najbolje preko noći). Onda je izvaditi i skinuti obruč. Krempita (21)
  10. Krempitu posuti praj šećerom. Krempita (21)
  11. Seći je pokvašenim nožem između kvadrata i služiti. Krempita (21)
Savet

Krempita je omiljen kolač zbog svog lepog i laganog ukusa. Ne zna se pouzdano gde je nastao, ali prema nekim starim spisima nastao je u Austriji. Mada spominje se i Madjarska (verovatno Austrougarska) a takodje i Francuska (pravi se sa tri kore). Zato se često kaze da je nastala u Centralnoj Evropi. Gde god da je nastala ono sto je kod svih isto je da se sastoji od dve lisnate kore (ne patispanj ili keks) između kojih je kuvani vanil krem (ne puding). Nije je teško napraviti, a za one koji se "muce" sa gornjom korom postoji resenje u vidu izdrobljene kore.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari