lako 3 osoba
45 min
2021
Karađorđeva šnicla (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 4 veće svinjske ili teleće šnicle
  • malo soli
  • 200 g kajmaka
  • po potrebi brašna
  • 2 jajeta
  • po potrebi prezle
  • po potrebi ulja za pohovanje
  • nekoliko kašika Tartar sosa
  • 1 limun

Priprema

  1. Šnicle dobro tučkom izlupati, posebno ivice treba da budu tanke. Malo samo posoliti, ako je kajmak slan. Karađorđeva šnicla (3)
  2. Na šniclu, iz ivicu, rasporediti četvrtinu kajmaka. Saviti ivice sa strane ka kajmaku. Karađorđeva šnicla (3)
  3. Saviti šniclu u čvrst rolat. Tako uraditi sa svim šniclama. Ostaviti ih na pola sata da se stegnu. Karađorđeva šnicla (3)
  4. Onda svaku šniclu uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezlu. Ponoviti postupak sa jajima i prezlom. Karađorđeva šnicla (3)
  5. U široki, a dublji tiganj sipati dosta ulja, zagrejati ga dobro. Staviti čačkalicu u ulje, pa ako se stvaraju mehurići onda je dobro ugrejano. Spustiti šnicle u ulje i pržiti, sa svih strana da porumene. Ulje ne sme biti ni previše zagrejano, a ni slabo. Kod mene su ringle do 9, ja pržim na 7,5-8. Karađorđeva šnicla (3)
  6. Pržene šnicle izvaditi na tanjir sa papirnim ubrusom. Karađorđeva šnicla (3)
  7. Šniclu staviti na tanji, pa ukoso naneti sos, a na sos, na sredinu, staviti kolut limuna. Karađorđeva šnicla (3)
  8. Šnicla se služi uz pomfrit, ali ja sam imala mladi krompir pa sam njega stavila kao prilog, i salatu, naravno. Karađorđeva šnicla (3)
Savet

Karađorđeva šnicla je najpoznatija šnicla srpske kuhinje. Nju je osmislio g. Mića Stojanović, krajem pedesetih godina XX veka, kada mu je gošća naručila Kijevski kotlet, a on nije imao namirnice za to jelo, odlučio je da nešto novo osmisli od onog što je imao u tom trenutku. Napravio je teleću šniclu, punjenu domaćim kajmakom i ispohovao je. Šniclu je nazvao Karađorđeva, a servirao je tako da je šnicla činila vojnika, sos lentu, a kolut limuna orden, tj. Karađorđevu zvezdu. Kao prilog je poslužio pomfrit i boraniju, ali vremenom, boranija se " izgubila" jer je pomfrit omiljeniji. Kod nas je rašireno da se ne postuju tuđe kreacije i trud i recepti koji su zaštićeni, pa se tako svašta naziva Karađorđevom đniclom. Najčešće se stavljaju sir i šunka kao punjenje. a treba isključivo domaći kajmak. Ako se stave šunka i sir to je Kordon blu (Cordon blue tj. Plava traka) šnicla, a ne Karađorđeva. G. Stojanović je bio Titov kuvar kao i dugogodisnji profesor kulinarstva. Njegov sin drži restoran u kome se može pojesti originalna Karađorđeva. Šnicla je izdašna i zasitna, o ukusu da ne govorim.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari