lako 5 osoba
60 min
3640
Domaći đus, sok kome nećete odoleti

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 g šargarepe
  • 500 g pomorandži
  • 500 g šećera
  • 300 g limuna
  • 300 g crvenog grejpfruta
  • 1/2 šipke vanile
  • 2l + 3l vode

Priprema

  1. Fantastičan recept za đus sok pun vitamina, ne samo za ove letnje dane nego i za celu godinu. Neverovatan ukus soka i svakako količina koja je odlična. A moram da vam i kažem da je tri puta lepši od onog u tetrapaku. Recept sam odavno dobila, ne sećam se tačno od koga, i jedno vreme sam ga često pravila. Napravila pauzu od nekoliko godina nespremanja jer sam mislila da sam izgubila recept. Juče sasvim slučajno pronašla recept u jednoj svesci na moju veliku sreću.Uzeti šerpu od 6 litara i posuti po dnu šećer. Dodati vanilu i svo voće i šargarepu koje smo iseckali na kocke. Sve treba da se oljušti jer kora nije za upotrebu. Ne mora onaj sloj beli da se mnogo guli. Prelijte sa 2l vode. Od momenta kada provri smanjite na srednju vatru i kuvajte u poklopljenom sudu tačno 60 minuta. Posle toga sklonite sa ringle pa štapnim mikserom sve izblendajte. Dolijte još 3l vode. Vratite na ringlu da samo provri. Vruć sok sipajte u hladne staklene flaše. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi pa onda u frižider da se potpuno ohladi. Ovako pripremljen sok je dosta gorak. Ako želite malo slađi dodajte još pola kilograma šećera. Meni je ovako sasvim dovoljno. Iskreno, nisam isprobavala da li može da ostane duže jer se kod nas mnogo brzo popije. Od ove mere ispadne 5 litara soka koji je onako srednje gust i sa pulpom je. Stvarno je mnogo dobar. Pa prijatno dragi moji. Domaći đus, sok kome nećete odoleti
Savet

Ako ne volite pulpu onda procedite kroz gazu. Kod ovog recepta volim što je sve veoma precizno napisano. I, ako se držite recepta nema greške.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Јованка Јевтић
    Hvala puno na komentaru. Jeste prava vitaminska bomba. A mere su očišćenog voća i šargarepe.smile
  • Verica Damjanovic
    Bas mi se dopada recept ,prava vitaminska bomba! Ono sto je najveci kvalitet je što u receptu nema ni limuntusa a posebno konzervansa tj. hemikalija. Ide u omiljene i svakako cu ga praviti. Jedino me zanima da li je navedena gramaza očišćenih sastojaka ili sa korom?