srednje 1 osoba
90 min
5984
Džem od kajsija (6)

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 kg kajsija
  • 900 g šećer kristal
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 g konzervansa

Priprema

  1. Kajsije oprati hladnom vodom i očistiti od koštica. Džem od kajsija (6)
  2. U dublju, veću šerpu, ređati red kajsija, red šećera. Ovako složene kajsije ostaviti malo da odstoje, da kajisje polako puste svoj sok. Džem od kajsija (6)
  3. Šerpu staviti na ringlu, na najjaču temperaturu dok ne provri. Kada provri, potrebno je smanjiti temperaturu ringle i kuvati 45 minuta uz stalno mešanje. Džem od kajsija (6)
  4. Na polovini kuvanja, skloniti šerpu sa ringle i kajsije dobro usitniti štapnim mikserom. Vratiti na ringlu i nastaviti kuvanje. Džem od kajsija (6)
  5. Nakon 45 minuta šerpu skloniti sa ringle, i nastaviti sa mešanjem, brzim pokretima 45-60 minuta, kako bi džem dobio dovoljnu gustinu i lepu narandžastu boju. Pred sam kraj mešanja, dodati na vrh male kašičice konzervansa, otprilike oko 1 g konzervansa i dobro promešati. Džem od kajsija (6)
  6. Staklene tegle sterilisati u rerni na 100 C oko 20-30 minuta u zavisnosti od rerne. Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti u rernu na 50 C na još 20-30 minuta. Nakon toga izvaditi, dobro zatvoriti poklopcem i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Džem od kajsija (6)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!