lako 5 osoba
180 min
5959
Džem od kajsija (5)

Sastojci

Potrebno je:

  • 2 kg očišćenih kajsija
  • 600 g šećera
  • 2 kesice vanil šećera ili štapić vanile

Priprema

  1. Kajsije oprati, izvaditi kostice i obrezati ako imaju tamne mrlje. Ako su kajsije čvršće svaku polutku još prepoloviti. Odmeriti 2 kg očišćenih kajsija, staviti u šerpu. Šerpu staviti na ringlu na najjaču vatru dok ne provri. Džem od kajsija (5)
  2. Kad provri smanjiti na slabiju vatru (kod mene na 5 od 9) i ostaviti da lagano vri. Povremeno promešati i proveravati. Meni ovaj način najviše odgovara jer zbog određenih problema ne mogu dugo da stojim i stalno mešam džem. Ovako se lagano kuva a povremeno proveravati da se džem ne uhvati za dno šerpe. Džem od kajsija (5)
  3. Posle 30-40 minuta dodati polovinu šećera i luvati dalje na isti način. Džem od kajsija (5)
  4. Kad se džem polako zgusnjava dodati i drugu polovinu šećera (otprilike posle 1,5 h). Smanjiti na 4 i kuvati još pola sata. Džem od kajsija (5)
  5. Onda proveriti da li je kuvan. Najčešće to svi radimo tako što jednu kašiku sipamo na tanjirić koji stavimo u frižider da se rashladi desetak minuta. Posle toga ako džem lagano klizi kuvan je. Ako želite da je gušće skuvan onda treba čvrsto da stoji na tanjiriću. Džem od kajsija (5)
  6. Takođe predvkraj procenite i da li vam je dovoljno sladak jer niti svivimamo isti ukus niti su kajsije iste slatkoće. Džem od kajsija (5)
  7. Skuvan džem sipati u tegle koje smo prethodno sterilisali na 100'C oko pola sata. Svaku teglu dobro zatvoriti odgovarajućim poklopcem i uz pomoć dve krpe naglo okrenuti da poklopac bude dole. Džem od kajsija (5)
  8. Posle par sati (ja ih ostavim preko noći) okrenuti tegle da poklopac bude gore. Džem od kajsija (5)
  9. Ohlađene tegle odloziti na tamno i po mogućstvu hladnije mesto (podrum, ostava- špajz) do upotrebe. Džem od kajsija (5)
Savet

Džem od kajsija je verovatno najomiljeniji u našim krajevima. Okretanjem tegli natraske one se vakumiraju i samim tim se neće džem kvariti i bez dodavanja bilo kakvih hemijskih dodataka (konzervans, limuntus...) a ostaće i 2-3 g zdrav. Meni odgovara da više puta kuvam manje količine no ko želi može i veće, bitna je razmera kajsija i šećera.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Verica Damjanovic
    Hvala Jelena.
  • jelena nikolic
    Odlican dzem. smile
  • Verica Damjanovic
    Hvala , draga, Vesna na lepim recima! Verujem da je i tvoj dzem veoma ukusan. Sve najbolje tebi i tvojima.
  • Vesna Pavlovic 271
    Draga moja Verice,predivan dźem,mi ga obožavamo.Kuvala sam ga i ja,pa danas pržih palačinke i milina.Doduše,naše dete ih voli sa nutelom i mlevenom plazmom,pa kombinovasmo-ko šta voli.Srdačan pozdrav tebi i tvojoj porodicismile