lako 4 osoba
60 min
4052
Slatko od jagoda (6)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg jagoda (očišćenih)
  • 1,2 kg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema

  1. Jagode oprati, očistiti i izmeriti. U veću šerpu ređati red jagoda red šećera. Usuti i vanilin šećer. Slatko od jagoda (6)
  2. Poklopiti i ostaviti da u frižideru odstoji 10 sati. Jagode puste tečnost i ne treba dodavati vodu. Slatko od jagoda (6)
  3. Staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi. Ne mešati, samo malo protresti šerpu. Treba da kljuca, ali da ne izađe iz šerpe, pa po potrebi temperaturu ringle povećavati i smanjivati. Skidati penu. Slatko od jagoda (6)
  4. Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se ohladi, a onda kašikom pravite liniju i linija ostaje. Slatko od jagoda (6)
  5. Kad je kuvano, skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi. Slatko od jagoda (6)
  6. Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 C. Posle 20 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se skroz ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti. Slatko od jagoda (6)
  7. Uživajte u ukusu! Slatko od jagoda (6)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari