lako 20 osoba
60 min
5898
Keksići iz šprica

Sastojci

Za testo:

  • 700 g brašna
  • 3 jajeta
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 2-3 kesice vanilin šećera

Dodaci:

  • kakao, cimet
  • mleko, kokos brašno
  • narendana limunova korica
  • rum, čokolada, ulje

Za oblikovanje:

  • špric za keksiće

Priprema

  1. Umutiti margarin, šećer u prahu, vanilin šećer i jaja žicom pa postepeno umešati brašno. Mešati mutilicom dok može, pa onda rukama umesiti glatko i masno testo. Testo možete podeliti na 4 dela i svaki deo spremiti posebnog ukusa i oblika. Pre oblikovanja keksića ostavite testo u frižider pola sata. Da bi vam keksići ispali kako treba: - špric punite komadima testa i sabijajte ih da nema vazduha između njih (ja sam to radila kašičicom sa dugom drškom). Keksići se istiskuju direktno na podmazan pleh (BEZ pek papira, jer ako stavite, kao što sam ja prvi put, pek papir, nema šanse da ih odvojite od šprica), - špric držite pravo pritisnut uz pleh i jedan pritisak ručice pravi keksić, vi brzo sklonite špric. Kada uhvatite ritam sve ide brzo, pleh je časkom pun. Keksići ne narastuju tako da ne mora da se pravi veći razmak između njih. Keksiće nemojte pomerati pre pečenja, jer će izgubiti oblik. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 7 minuta. Jako brzo se peku i lako mogu da vam pregore, ako ne pazite, pa je najbolje da prvo napunite sve raspoložive plehove (od ove smese izlazi oko 160 keksića, jer su svi veličine zalogaj-dva), pa posle samo pečete.
  2. Keksići sa kakaom i cimetom: U testo (1/4 smese) dodati 3 kašike kakaa i cimeta po ukusu (1/2 do 1 kašičice). Dobro izmesiti. Ostaviti testo u frižider na pola sata. Oblikujte keksiće u pleh po uputstvu.
  3. Ispecite keksiće po uputstvu.
  4. Keksići sa rumom i čokoladom: U testo (1/4 smese) dodati aromu ruma, po ukusu i dobro izmesiti. Ostaviti testo u frižider na pola sata. Oblikujte keksiće u pleh po uputstvu i ispecite.
  5. Otopite 50 g čokolade sa kašikom ulja na tihoj vatri i sipajte po malo na pečene keksiće. Keksići iz šprica
  6. Keksići sa kokosom: Ispeći keksiće od osnovnog testa. Keksići iz šprica
  7. Pečene keksiće kratko namočite u mleko pa uvaljajte u kokos brašno. Keksići iz šprica
  8. Keksići sa aromom limuna: U testo (1/4 smese) dodati narendanu koricu limuna i dobro izmesiti. Ostaviti testo u frižider na pola sata. Oblikujte keksiće u pleh po uputstvu. Keksići iz šprica
  9. Ispecite keksiće po uputstvu. Keksići iz šprica
Savet

Špric za oblikovanje keksića je jako zgodan da dobijete razne oblike keksića i da izgledaju kao iz prodavnice. Koliko sam videla na sajtu "Kuda u kupovinu", prijatelja sajta "Recepti.com", trenutno (08.11.2022) je na akciji jedan takav, i to metalni, špric sa 10 oblika za kolače (Dozer za kolače - Baking mould). Navedena smesa je jako izdašna, dobija se veliki broj keksića jer su sitni, a pogodno je i to što mogu i duže da stoje (kao i svaki keks). Ovi koje sam ja spremala (na slici) su u plastičnim kutijama jer su spremani za jedan Humanitarni Bazar. Keksiće možete oblikovati i klasičnim modlicama samo ga morate tanko razvaljati, a pošto je testo meko, pre prebcivanju u pleh mogu i malo da izgube oblik.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Verica Nikolić
    Odličan kekssmile
  • Vesna Pavlovic 271
    Predivni su.Pozdrav.smile
  • Verica Damjanovic
    Odlicni su, volim ovakve keksice uz kafu, caj...
  • Sladjana Petrovic Simic
    Koliko sam saznala od kreatora sajta imali su problema sa serverom i neke slike iz recepta nisu im pristigle, neke sam naknadno poslala, i koliko sada vidim ima malo "tumbanja" sa slikama, ali u svakom slučaju možete da vidite kakve sve oblike možete da napravite sa špricem. Jedino mi je žao što su se pogubile slike koji nastavak pravi koji oblik, ali ako budete koristili špric isprobaćete i sami. Ja sam inače prezadovoljna i eksperimentisala sam i sa nekim drugim ukusima i oblicima ali ovde sam navela samo ova četiri koja su mi se najviše dopala.