Autor:
lako 4 osoba
60 min
317607
Feferoni za zimu

Sastojci

Za preliv i feferone:

  • 500 g feferona
  • 5 dl sirćeta
  • 5 dl vode
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike soli

Priprema

  1. Feferone operite i osušite, odsecite im peteljke i probodite ih iglom da u njih može da uđe tečnost. Sirće, vodu i šećer stavite u sud i zagrejte dok ne provri. Potom spustite feferone i kuvajte dva minuta. Zatim feferone izvadite i poredjajte u teglu da budu dobro sabijene. Prelijte ih tečnošću u kojoj ste ih skuvali. Od gore stavite plastičnu mrežicu da ne isplivaju i dobro zatvorite hermetički teglice. Uživajte unjima na zimu!
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Biljana Simic
    Ja na isti način ostavljam ljutu papriku, i verujte da može da ostane preko cele godine da se koristi. Baš ni trunku konzervans nikad ne stavljam. Pozdrav i podrška za ovaj dobar recept.
  • Gordana T. Miladinovic
    Totalno Nebitno ja ljute fafarone kiselim godinama bez konzervansa i nikad mi se nisu pokvarile.
  • Totalno Nebitno
    Pozdrav Vera! Prije svega, želim da ti se zahvalim što ovako nesebično dijeliš recepte snama. Htjeo sam da te pitam sledeću stvar. Pošto ja inače obožavam feferone ljute i svake godine ih uzgajam i jedem zajedno sa mojom porodicom, htjeo bih da naučim kako da ukisjelim feferone ljute da mogu i zimi da ih jedem. Vidim da u ovom receptu ne koristiš nikakav konzervans niti bilo kakvu neprirodnu zaštitu protiv kvarenja namjernica u ovom slučaju feferone, pa sam htjeo da te pitam je li ovaj recept provjeren, tj. da li mogu da računam da ovako pripremljene feferone mogu da traju nekih 6 do 7 mjeseci a da se ne pokvare? Vidjeo sam raspravu u komentarima dolje ali i dalje mi nije skroz jasno. Inače, što se feferona ljutih tiče, moja familija i ja ih jedemo u velikim količinama tako da ako ih budem kisjelio i spremao za zimnicu ove godine to će biti neka veća količina, minimum 30 tegli pa ne bih da mi se to pokvari. Računam da će od septembra pa do marta biti potrošena svaka tegla, samo me interesuje da li će ostati ispravne za upotrebu u tom vremenskom periodu? Nemoj da se uvrijediš ili nešto, ne pokušavam da provociram ali sam morao da pitam jer i ja strogo izbjegavam da koristim konzervanse i iskreno se nadam da ovo može da uspije bez korišćenja raznih otrova koje sprečavaju kvarenje namjernica. Pozdrav!
  • Kruna
    Super su.
  • Vera Uz
    Dalmatinka, hvala od srca na lepim rečima!Veliki pozz..J ačesto naidjem na neke recepte gde recimo fali so, šećer i to razumem, desi se greška, ponekad podsetim onoga ko je pisao.Ali nikad ne teram mak na konac, što neki očito vole i žive za to ...Ima milion recepata za što kaže Nada neispravno FAFArone-tačnije feferone, pa sigurno će naći neki po svojoj volji.i ovo je sve od mene više na ovom receptu od komentara.
  • Lolita Martinic-Dalmatinka
    moj jedini komentar je taj da mi se stranica stvarno sviđa i svaki dan je pogledam,razveselim se nekom novom receptu,ponešto naučim i ugodno mi prođe vrime u vašem društvu i zato samo naprid,nastavite objavljivat svoje ideje a onima koji su dosadni i prave se pametni,ti neka sami otvore svoju stranicu i objavljuju ono ča njima paše a mi će mo ipak ostat vjerni ovoj stranici. veliki pozzzzzzzzzz od jedne Dalmatinke smile
  • Vera Uz
    Moram još dodati, da najviše volim one žene što su najpametnije a nisu napisale ni objavile ni jedan recept, a u tudjima traže dlaku u jajetu. Moj CV sa receptima je na ovom sajtu: http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/
  • Vera Uz
    Poštovana Nado, molila bih vas da u buduće ne ostavljate ovako "prepametne" komentare. Ne očekujete valjda da 500g feferona jedete u julu 2013. Ja ovako pravim i do sada nije niko imao zamerke. u ostalom pogledajte moj sajt Astal Kuhinja pa ćete se uveriti. Bez konzervansa!!!Vi ako ćete praviti 10 tegli stavite! A u buduće me zaobilazite sa pitanjima, jer mi je zbog takvih kao što ste vi dosta objavljivanja recepata. I ne verujem da ću više na ovom sajtu bilo šta objavljivati baš zbog takvih persona kao vi , da kažem prepametnih!
  • Vera Uz
    Jelena, napisala sam ali valjda greškom nije napisano. 2 Kašike soli. Gledaću da ispravim.Hvala!!!
  • Nada Bakic
    Molim da mi Vera objasni kako moze da opstane fafarone bez konzervansa cele zime,pozdrav
  • Jelena Đurašković Vrekić
    A gde je so ?