srednje 10 osoba
180 min
2376
Ajvar (13)

Sastojci

Potrebno je:

  • 15 kg očišćene i oljuštene paprike
  • 6-8 kašika soli
  • 4-6 kašika šećera
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta
  • 200 g belog luka
  • 600-700 ml ulja

Priprema

  1. Paprike oprati, osušiti i ispeći. Spakovati u najlon vrećice, oljuštiti i ostaviti da se ocede. Oceđenu papriku samleti. Beli luk očistiti i iseckati sitno. Ajvar (13)
  2. Šerpu staviti na vatru, kada se ugreje, naliti nekih 2 dl ulja i ostaviti da se ugreje. Kada se ulje ugreje, sipati papriku, da"zacvrči", pa promešati. Kuvati ajvar na jačoj vatri, dok ne proključa, a potom smanjiti vatru i kuvati. S vremena na vreme dolivati ulje. Ajvar svo vreme mešati. Na pola kuvanja dodati beli luk, deo soli i šećera. Ajvar (13)
  3. Tokom kuvanja dodavati so i šećer, sirće, ulje i mešati, na srednje jakoj vatri. Povremeno napraviti probu, za gustinu, kao i za ukus. Ajvar (13)
  4. Ajvar je gotov kad prođete kašikom kroz šerpu, a ona ostavi trag. Dok ga kuvate, zagrejte prethodno oprane i sterilisane tegle. Vruć ajvar sipati u vruće tegle, dobro zatvoriti poklopcem i okrenuti naopako. Ušuškati ih u ćebe i ostaviti da se hlade do naredniog dana. Ajvar (13)
Savet

Količina ulja zavisi od vrste paprike i koliko ona "pije" isto. Takođe, količina soli i šećera varira, prema ukusu, zato je najbolje napraviti probu. Naravno, beli luk se može izostaviti, ali mi ga volimo ovako.. I, ko što je moja pokojna baka govorila: "Probaj, ako se tebi sviđa, dopašće se i drugom... ukoliko ti nisi zadovoljna, ne očekuj da će se i drugome svideti..." Ja se rukovodim ovom floskulom... Živeli vi meni !

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Verica Nikolić
    Divan jesmile Ja mojima koliko god da napravim malo je...smilesmile