lako 4 osoba
60 min
1325
Slatko od jagoda (7)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg jagoda (sitnijih)
  • 1 kg šećera
  • 150 ml vode

Priprema

  1. Jagode očistiti, oprati i izmeriti. Za sirup ušpinovati šećer sa vodom, pa dodati jagode i kuvati na umerenoj temperaturi. Ne mešati, samo malo protresti šerpu. Treba da kljuca, ali da ne izađe iz šerpe, pa po potrebi temperaturu ringle povećavati i smanjivati. Slatko od jagoda (7)
  2. Skidati penu. Slatko od jagoda (7)
  3. Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se ohladi, a onda kašikom pravite liniju i linija ostaje. Slatko od jagoda (7)
  4. Kad je kuvano, skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10 sati na sobnoj temperaturi. Slatko od jagoda (7)
  5. Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 C. Posle 30 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se skroz ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti. Slatko od jagoda (7)
  6. Uživajte u ukusu! Slatko od jagoda (7)
Savet

Ja slatko kuvam od 1 ili 2kg jagoda.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari