152158
Slatko od malina

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg očišćenih malina
  • 1,300 g šećera
  • 1 čaša vode.

Priprema

  1. Maline mogu sazreti već krajem juna i njihova sezona ne traje dugo. I pored toga što, kao i kupine, imaju semenke u plodu, od njih se može skuvati ukusno i mirišljavo slatko. Kao i slatko od šumskih jagodica, slatko od malina se sprema bez dodataka vanile ili limuna. Tako maline zadrže svoj prirodni miris.
  2. Odaberite krupne i čvrste, ne suviše zrele plodove malina i očistite ih od eventualno zaostalih peteljčica. Uzmite šerpu za kuvanje slatka pa ređajte u nju red šećera, red malina, dok ne utrošite celu količinu, Pokrijte i ostavite da stoji najmanje 12 časova. Posle toga stavite šerpu na štednjak, sipajte vodu i kuvajte slatko na jakoj temperaturi.
  3. Kad se sok slatka zgusti toliko da pada u teškim kapima, skinite šerpu sa štednjaka, openite i pokrijte mokrim čistim platnom. Sačekajte da se ohladi pa onda sipajte u suve i čiste teglice.
  4. Povežite teglice celofanom i ostavite, kao i druga slatka, na prohladno mesto.
  5. Kuvano na ovaj način, slatko od malina može dugo da stoji, ali plodovi u njemu neće biti tako kompaktni kao kod slatka ukuvanog sa plodovima koji su stajali u krečnoj vodi.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Marija Pantelić
    Slatko je odlično,prvi put ga pravim. Koliko može dugo da stoji u špajzu neotvoren?
  • Ovo više liči na neku vrstu džema tj. marmelade. Maline su vrlo osetljive i za slatko se potapaju u kreč tj. boraks, kako bi ostale cele, a ako se ovako redom prekrivaju šećerom pa ostave preko noći to je već mnogo soka koji puste... zato mi više liči na neku vrstu marmelade.wink