lako 12 osoba
90 min
4415
Nesquik torta (4)

Sastojci

Za smeđu koru:

  • 5 belanaca
  • 60 g kristal šećera
  • 1 kesica pudinga od čokolade

Za žutu koru:

  • 6 belanaca
  • 60 g kristal šećera
  • 1 kesica pudinga od vanilije

Za nesquik kremu:

  • 10 žumanaca
  • 86 g kristal šećera
  • 166 g oštrog brašna
  • 660 ml mleka
  • 200 g nesquika u prahu
  • 200 g maslaca
  • 200 ml biljne pavlake ili slatke pavlake

Za belu kremu:

  • 150 ml biljne pavlake ili slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 300 ml biljne pavlake ili slatke pavlake

Priprema

  1. Prvo pripremite kremu da se hladi dok se izrađuju kore. Pre odvajanja žumanaca pripremite 3 posude, 2 za po 5 belanaca za kore i 1 za žumanca. Žumanca sa šećerom penasto umutite. Dodajte 100 ml mleka i brašno te pomešajte da dobijete jednoličnu masu. Ostatak mleka stavite u šerpu te na vatru da provri. Kada mleko provri, polagano ga kutlaču po kutlaču ulijte u posudu sa umućenim žumancima, promešajte te svu smesu stavite u posudu u kojoj se kuvalo mleko, vratite na vatru i nastavite kuvati na laganoj vatri uz energično mešanje dok se masa ne zgusne. Nesquik torta (4)
  2. Skinite sa štednjaka dodajte Nesquik, te sjedinite. Kremu prebacite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom tik uz kremu, te ostavite da se hladi. Dok se krema hladi, pripremite kore. Kada je krema hladna prvo ju malo izradite mikserom. Dodajte izrezan maslac sobne temperature, sve zajedno sjedinite te dodajte umućeni šlag i mikserom sjedinite. Nesquik torta (4)
  3. Priprema smeđe kore: Pripremite kalup za tortu promera 27 cm, dno i stranicu kalupa premazati margarinom, na dno staviti papir za pečenje, a stranicu posuti prezlima. Belanca sa malo soli umutite u čvrst sneg. Postepeno dodavajte šećer i mikserom dalje mutite da dobijete čvrsti sneg. Dodajte puding od čokolade i pjenjačom lagano sjedinite. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje u kalupu. Nesquik torta (4)
  4. Stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Kada je kora pečena, izvadite iz rerne, nožem odvojite bočne stranice od kalupa, kalup otvorite, a koru izručite na tacnu za posluživanje posutu prezlima, tako da donji deo bude okrenut prema gore i skinite papir za pečenje. Nesquik torta (4)
  5. Priprema žute kore: Pripremite kalup za tortu promera 27 cm, dno i stranicu kalupa premazati margarinom, na dno staviti papir za pečenje, a stranicu posuti prezlima. Belanca sa malo soli umutite u čvrst sneg. Postepeno dodavajte šećer i mikserom dalje mutite da dobijete čvrsti sneg. Dodajte puding od vanilije i pjenjačom lagano sjedinite. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje u kalupu. Nesquik torta (4)
  6. Stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Kada je kora pečena, izvadite iz rerne, nožem odvojite bočne stranice od kalupa, kalup otvorite a koru izručite na tacnu za posluživanje posutu prezlima, tako da donji deo bude okrenut prema gore i skinite papir za pečenje. Nesquik torta (4)
  7. Slaganje torte. Pre slaganja torte umutite 150 ml biljne pavlake ili slatke pavlake u čvrst šlag. Stranicu kalup za torte premazati margarinom i obložiti tvrđim najlonom. Na dno kalupa stavite smeđu koru, na koru rasporedite polovinu kreme, a na kremu umućen šlag. Na šlag stavite žutu koru, lagano malo pritisnite i rasporedite drugu polovinu kreme. Složenu tortu stavite u frižider da se stegne, najbolje preko noći. Narednog dana dekorišite tortu. Umutite 300 ml biljne pavlake ili slatke pavlake u čvrst šlag te celu tortu premažite šlagom te dekorišite po želji. Nesquik torta (4)
Savet

Izvor: Natašine slastice Napomena: Vodite računa da pudinzi budu iste gramaže. Puding od čokolade koji sam ranije nabavila bio je od 47 grama, a puding od vanilije istog proizvođača 38 grama tako da nisam iskoristila ceo puding od čokolade (da bi mi kore bile jednake debljine). Još početkom godine mi je na internet stranici Natašine slastice zapela za oko Nesquik san torta, čak sam i materijal za izradu torte pripremila, ali nikako da se primim izrade. Kada sam ponovo pročitala recept odlučila sam da radim sa 10 umesto sa 15 jaja te da radim 2 kore, a ne 3 kako je predviđeno u receptu. Kako mi je krema od žumanaca, brašna i mleka bila dosta gusta dodala sam šlag u kremu i manje maslaca, a za ukrašavanje sam koristila manje šlaga. Sve u svemu dobila sam predivnu tortu, lepu i za oko i za nepce kako za mene tako i za moje prijatelje.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari