lako 20 osoba
60 min
5182
Plazma torta (27)

Sastojci

Deo sa keskom:

  • 500 g mlevenog plazma keksa
  • 150 ml mleka
  • 150 g otopljenog putera

Za fil:

  • 3 jajeta
  • 180 g šećera
  • 90 g gustina
  • 750 ml mleka
  • 100 g putera
  • 180 g kisele pavlake
  • 1 kašika ekstrata vanile

Priprema

  1. Obruč kalupa za torte veličine 26 cm obložiti pek papirom i staviti ga na odgovarajuću tacnu za tortu (da biste lakše postavili pek papir na obruč, a kasnije i skinuli, obruč premažite uljem, "zalepite" trake pek papira pa i njih premazati uljem). Pripremljenu tacnu sa obručem staviti na stranu.
  2. Deo sa keksom (njega prvo pravimo). Mleveni plazma keks staviti u vanglicu, dodati mleko sobne temperature i otopljeni maslac (čim ga otopite odmah ga i sipajte u keks). Špatulom dobro sjediniti sastojke, tako da puter i mleko dođu u dodir sa svom količinom keksa kako ne bi ostali suvi delovi. Pripremljeni keks podeliti u četiri posude.
  3. Fil: Od 750 ml mleka odvojiti 150 ml, a ostatak mleka sipati u dublju posudu i staviti da se zagreva. Jaja razbiti u vanglicu, dodati šećer, gustin i odvojeno mleko (150 ml). Žicom za mućenje dobro sjediniti sastojke. Mleko ne treba da provri, kada bude vrelo skloniti ga sa vatre, sipati smesu sa jajima, promešati žicom za mućenje i vratiti da se skuva krem uz neprestano mešanje žicom. Kada je krem skuvan skloniti ga sa vatre i mikserom umutiti samo malo, da bi se dobio potpuno gladak krem. Zatim ubaciti puter iseckan na kockice i mešati žicom dok se ne otopi. Na kraju dodati kiselu pavlaku i ekstrat vanile pa i njih umešati u fil. Fil ostaviti da se prohladi, ali i dalje da bude vruć (zbog lakšeg premazivanja, jer se hlađenjem brzo steže). Prohlađeni fil podeliti u četiri posude.
  4. Slaganje torte: Izručiti 1/4 keksa unutar obruča i kašikom formirati koru. Keks se ne sabija previše da bude jako čvrsta kora kao kod čizkejka. Znači kašikom pritiskate i formirate koru. Preko kore sipati 1/4 fila (pri sipanju pravite koncentrične krugove da biste ga lakše razmazali). Kašikom, polako, fil rasporediti preko keksa. Budite strpljivi, može se desiti da se fil zalepi za kašiku, pa se podigne i deo sa keksom. Nije to ništa, samo polako povlačite kašikom fil i biće sve u redu. Isti postupak ređanja ponoviti i sa ostalim sastojcima. Ostaviti tortu u frižideru preko noći. Plazma torta (27)
  5. Narednog dana izvaditi tacnu sa tortom i skloniti obruč i pek papir. Tortu išarati čokoladnim topingom ili istopljenom čokoladom (može i bez toga). Isečite odmah veće parče, da ne biste sekli dva puta... Plazma torta (27)
  6. Jednostavna i brza priprema, bez pečenja, a ukus je pravo savršenstvo... Tortu sam pravila po receptu sa YouTube (Domaći recepti). Plazma torta (27)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari