lako 16 osoba
60 min
4138
Torta sa čokoladom, pomorandžama i limunom

Sastojci

Za koru:

  • 300 g mlevenog čokoladnog keksa
  • 100 g otopljenog President maslaca
  • 50 ml slatke pavlake

Fil sa pomorandžom i limunom:

  • 150 g President maslaca
  • 90 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
  • 90 ml sveže isceđenog soka od limuna
  • 1 pomorandža (sitno narendana korica)
  • 150 g šećera
  • 5 jaja
  • 5 g želatina u prahu (pola kesice)

Glazura:

  • 150 g crne čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g President maslaca

Priprema

  1. Recept sam videla na portalu, na ovom našem, Recepti.com. Tamo je napravljen u obliku tarta, ali pošto ja nisam imala odgovarajuću veličinu kalupa za tart ja sam napravila u obliku torte. Inače, samo da napomenem ovaj portal je moj omiljeni portal. Zašto? Zato što sam na njemu počela da objavljujem svoje prve recepte (do sada objavljenih - preko 1800) i zato što ga vode ljudi koji su veoma tolerantni, koji su spremni uvek da odgovore na svaku vrstu pomoći koja se od njih zatraži i jednostavno zato što mi je ovaj portal prirastao srcu.
  2. Kora: Obruč kalupa vel. 24cm, obložiti providnom folijom i staviti ga na tacnu za kolače. Unutrašnjost tacne premazati uljem. U vanglicu staviti mleveni keks (ja sam koristila mleveni Oreo keks), dodati maslac i slatku pavlaku i rukom sjediniti sastojke. Smesu za koru prebaciti na tacnu (unutar obruča od kalupa koji je postavljen) i rukom formirati koru. Na kraju, da bi vam kora bila glatka najbolji način je da na ruku stavite kesu od zamrzivača i sve lepo pritisnete i utapkate. Formiranu koru staviti u frižider dok se spremi fil.
  3. Fil: Želatin staviti u manje lonče, preliti ga sa dve kašike hladne vode, promešati i ostaviti da želatin nabubri. Jaja razbiti u tanjir i ostaviti na stranu. U odgovarajuću posudu staviti iseckani maslac i staviti na srednju vatru da se maslac otopi. U otopljeni maslac ubaciti šećer i mešati žicom za mućenje da se šećer otopi. Zatim dodati narendanu koricu pomorandže, kao i sok od pomorandže i limuna, promešati i odmah izručiti sva jaja odjedanput. Energično mešati žicom za mućenje da se svi sastojci povežu. Kuvati na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, sve dok se ne dobije struktura gušćeg sosa ili malo ređeg pudinga (ne mogu tačno vreme kuvanja da vam kažem jer sve zavisi od jačine šporeta). Skuvani fil skloniti sa vatre, ubaciti nabubreli želatin i mešati da se želatin otopi. Torta sa čokoladom, pomorandžama i limunom
  4. Fil prebaciti u odgovarajuću posudu koju treba staviti u posudu sa hladnom vodom. Neprestano mešati fil sve dok ne postane mlak (to bude jako brzo). Izvaditi tacnu sa korom iz frižidera i preliti fil preko kore. Ponovo vratiti u frižider da se fil stegne.
  5. Glazura: U manju posudu staviti izlomljenu čokoladu, iseckani maslac i slatku pavlaku. Posudu staviti na tihu vatru da se čokolada i maslac otope i da se svi sastojci povežu, uz neprestano mešanje (pazeći da ne provri). Kada se dobije glatka, sjajna čokoladna smesa, skloniti sa vatre, pa i nju mešati da se prohladi. Prohlađeni preliv preliti preko fila i tacnu blago 2-3 puta udariti o pod podloge na kojoj stoji, tako da će glazura da se ravnomerno rasporedi i da dobije glatku površinu. Ako se pojave mehurići njih sklonite bockanjem čačkalice. Vratiti u frižider da se i glazura stegne.
  6. Tortu izvadite iz frižidera, sklonite obruč sa folijom, isečite jedno veće parče i uživajte u božanstvenom ukusu. Torta sa čokoladom, pomorandžama i limunom

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari