Autor:
lako 10 osoba
120 min
9150
Grčka sladoled torta (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 l mleka
  • 3 kesice želatina
  • 1 šoljica šećera

Još:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih napolitanki
  • 100 g čokolade
  • 400+200 g šlag kreme

Priprema

  1. Skuvati mleko sa šećerom. Želatin preliti sa 15 kašika vode i ostaviti da nabubri. Razbiti nabubreli želatin u vruće mleko i ostaviti da se hladi. Kada se ohladi na sobnoj temperaturi staviti u frižider da se stegne. Masa treba da bude stegnuta da se želatinasta smesa trese prilikom drmanja šerpe. Grčka sladoled torta (3)
  2. Izručiti masu u veću činiju i umutiti mikserom, iz par navrata dodati 400 g šlaga u prahu neprestano muteći mikserom. Kada ste dodati sav šlag mutiti još 10tak minuta da se dobije fin čvrsti krem. Grčka sladoled torta (3)
  3. Smesu podeliti na 3 dela. Kalup ili tepsiju obložiti najlon kesom ili štreč folijom. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu, u drugi mlevene napolitanke, a u treći mleveni keks. Grčka sladoled torta (3)
  4. Ređati tim redosledom u kalup. Ako vam je smesa gusta i teže se razmazuje pomocice vam kasika koju par puta umocite u vodu dok lepo ne rasporedite filove. Kada poravnjate i poslednji sloj sa keksom prekriti ga najlonom i staviti u frižider na par sati, najbolje preko noći. Grčka sladoled torta (3)
  5. Mi smo naravno bili nestrpljivi pa je tortica isla 1h u zamrzivač i 2h u frižider. Nakon toga okrenuti tortu na podlogu tako da sloj sa keksom koji je bio na vrhu sada bude na dnu. Umutiti 200 g šlaga sa vodom i premazati površinu torte. Ja sam sav šlag stavila preko, okolo nisam mazala, kao što možete videti na slici sloj šlaga je priličan i daje još jednu kremastu notu i puniji ukus torti. Grčka sladoled torta (3)
Savet

Jednostavna torta za pripremu, jedino je potrebno vremena i strpljenja dok se sve hladi i steže, ali na kraju se čekanje isplati s obzirom na ukus koji se dobija :)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari