lako 8 osoba
20 min
8255
Pileća supa sa knedlama

Sastojci

Za knedle:

  • 60 g jaja
  • 1/5 kašičice praška za pecivo
  • 60 g pšeničnog griza T-400

Priprema

  1. Odvojiti belance od žumanca. Belance staviti u dublji tanjir i viljuškom ga čvrsto umutiti (kada belance počne da se zgušnjava dodati prašak za pecivo i nastaviti mućenje). Koliko treba belance čvrsto umutiti? Mutite ga sve dotle, da kada podignete vilušku i ono se čvrsto podiže sa viljuškom. Za knedle ne mora da bude umućeno kao za puslice. U umućeno belance ubaciti žumance i umutiti da se smesa dobro sjedini.
  2. Početi sa dodavanjem griza. Dodavati po tri kašičice griza i viljuškom ga sjediniti sa jajima. Kako? Jednostavno preklapajući jaja, sa svih strana, preko griza, dok se ne dobije kompaktna smesa, pa ponovo dodati tri kašičice griza..., i tako do kraja. Na kraju, ostaviti smesu samo jedan minut da odstoji, pa malom kašičicom zahvatati smesu (ne treba puniti kašičicu jer će knedle da narastu) i spuštati u supu koja polako vri. Bitno je da supa ne ključa jako. Svaki put umočiti kašičicu u supu, zahvatiti testo i spuštati u supu. Tako raditi sve dok ima testa za knedlice.
  3. Poklopiti posudu sa supom i na tihoj vatri, samo blago da supa vri, kuvati knedle 3-4 minuta. Zatim ih pomoću dve kašičice polako preokrenuti, poklopiti i kuvati još 2-3 minuta (većina domaćica ne preokreće knedle, meni su lepše kada ih preokrenem, vi uradite po želji). Knedle su gotove kada "padnu" na dno posude. Pileća supa sa knedlama
  4. Ovaj recept za knedle, prvenstveno, je namenjen za mlade domaćice. Iskusne domaćice to prave "od oka". Ja se sećam kada sam tek počinjala da spremam da su mi knedle uvek predstavljale problem, i to veliki. Ili su mi bile pretvrde, gnjecave, ili mekane, pa se raspadnu...Normalno, vremenom sam se, bez lažne skromnosti, usavršila u njihovom pravljenju. Zato sam u receptu sve izmerila i jednostavno ne možete da pogrešite (a, i mlađi sin me je danas pitao da li imam objavljeni recept za knedle. Kada sam rekla da nemam, pitanje je bilo samo - a šta čekaš?). Da ne bi bilo suvišnih komentara što se tiče praška za pecivo, pojedine domaćice ga ne stavljaju. Ja ga obavezno, minimalno, stavim i knedle su mekane i vazdušaste, narastu, jednom rečju preukusne.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Verica Nikolić
    Hvala Draganu i Perici Blažici Stanojevićsmilesmile
  • Dragoljub Milovanovic
    Eto i mene. Prvo pa musko. Obozavam ovakve supe. Znam da je ova vrh. Ne moram ni da je probam a znam da je super jer si je ti pravila. smile
  • Perica Blažica Stanojevic
    Odlične, bravo...
  • Verica Nikolić
    Hvala Danijeli, Tereziji i Vesni.
  • Vesna Pavlovic 271
    Divno,mila.Spremala sam ih i bez praška za pecivo,ali su dosta mekše sa vrlo malo praška za pecivo.Pozdrav.smile
  • Terezija Erić
    Odlične knedle, ja ih spremam bez praška za pecivo i takođe su jako ukusne i mekane
  • Danijela Žikić
    Odličan recept i sve je lepo objasnjeno !