lako 6 osoba
60 min
24953
Osnovni beli hleb

Sastojci

Potrebno je:

  • 15 g svežeg kvasca
  • ili 7 g suvog kvasca iz kesice
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 450 g oštrog belog brašna
  • 1/2 kašike soli

Priprema

  1. Ako se koristi svež kvasac, izmiksuje se sa polovinom vode i šećerom. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Staviti brašno i so u Kenwood činiju. Ako se koristiti suvi kvasac dodati ga sa šećerom u brašnom.
  2. Koristeći Kenwood-ovu kuku za testo na minimalnoj brzini, postepeno miksati smešu kvasca sa preostalom vodom ili vodu ukoliko se koristiti suvi kvasac, mutiti dok se ne dobije meko testo.
  3. Mesiti 1 minut na minimalnoj brzini i 4 minuta na brzini 1, dok ne bude glatko i elastično.
  4. Skloniti Kenwood-ovu činiju, prekrijti je blago nauljenom tankom prevlakom (folijom) i ostaviti da raste 1 sat na toplom mestu, ili dok se veličina ne udvostruči.
  5. Koristeći Kenwood-ovu kuku za testo na minimalnoj brzini 30 - 60 sekundi nežno mesite testo dok ne izađe vazduh iz njega. Prebaciti na blago pobrašnavljenu površinu i oblikovati testo. Prekriti sa nauljenom tankom prevlakom, folijom i ostaviti 30 minuta da raste, ili dok se veličina ne udvostruči.
  6. Zagrejti rernu na 250 C ili staviti gas na 7. Peći 25 - 30 minuta dok se ne dobije zlatno - braon boja.
Savet

Okrugla vekna: Oblikovati testo u deblju loptu. Zamesiti ivice u centar testa, okrenuti i staviti u zamašćen pleh. Zarezati testo neposredno pre pečenja. Koliba vekna: Uvećava kvantitet za 50%, stavljajući kvasac isto. Podeliti testo na 2/3 i na 1/3 i oblikovati u lopte. Staviti na nauljen pleh, prekrijti i ostaviti da raste 20 minuta. Napraviti 4 cm dug krstasti rez na vrhu veće lopte (one od 2/3 testa). Premažite vodom, koristeći četkicu i staviti manju loptu (onu od 1/3 testa) na vrh. Utisniti rupu u sredini sa dva prsta. Ostaviti da raste 10 minuta, a onda peći 30 - 35 minuta. Klasična podela pleha: Oblikovati testo u pravougaonik dužinom celog pleha. Umotajti po dužini, podvući krajeve i staviti 900 gr vekne u pleh. Ostaviti dok se veličina ne udvostruči, posuti brašnom i prerezati celom dužinom.

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!