srednje 8 osoba
80 min
1304
Pita sa zeljem, sirom i domaćim korama

Sastojci

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 300 ml tople vode

Fil:

  • 1/2 kg domaćeg, kravljeg, sira
  • 1 veća vezica zelja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli

Priprema

  1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati ulje i toplu vodu pa zamesiti testo. Testo u vanglici mesiti oko 2 minuta (dodati malo brašna ako se testo dosta lepi, ali nemojte da preterujete sa brašnom. Što testo duže mesite, manje će biti lepljivo), zatim ga izručiti na samo malo pobrašnjenu podlogu. Izdužiti testo u valjkasti oblik i podeliti na osam jednakih delova. Od svakog dela napraviti lopticu testa. Loptice testa staviti na odgovarajuću nauljenu posudu i obilno ih premazati uljem. Tacnu sa testom uvući u plastičnu kesu i ostaviti da odstoji jedan sat na sobnoj temperaturi.
  2. Fil: Zelje očistiti od zadebljanog, središnjeg, dela i sitno iseckati. Iseckano zelje posuti kašičicom soli, promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa ga rukama dobro iscediti. Sir viljuškom izmrviti, dodati jaja i sjediniti ih sa sirom. Ubaciti iseckano i isceđeno zelje i sve dobro sjediniti. Ako treba, dodati soli po ukusu.
  3. Veliki pleh od električne rerne obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Uzeti prvu lopticu testa i staviti je na nauljenu radnu podlogu. Podvući nauljene dlanove ruku ispod testa i početi sa razvlačenjem testa, blago ga povlačeći u krug. Testo se jako lepo razvlači, sigurna sam da nećete imati problema. Testo razvlačiti sve dok može, odnosno dok ne postane potpuno providno (ako vam se negde i pocepa, ne brinite, to se neće ni primetiti). Preko kore rasporediti deo fila i koru umotati u rolat. Rolat saviti u oblik puža i staviti u pripremljeni pleh. Na isti način napraviti i ostale kore.
  4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Svaki krug pite premazati sa uljem i staviti pitu da se peče dok dobro ne porumeni, oko 25-30 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se prohladi (ako možete da izdržite) pa je poslužiti. Pita sa zeljem, sirom i domaćim korama
  5. Pita je fantastično hrskava, veoma ukusna, jednom rečju - neodoljiva. Pita sa zeljem, sirom i domaćim korama
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari