srednje 8 osoba
80 min
812
Pita sa domaćim korama spanaćem i sirom

Sastojci

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 360 ml tople vode
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 200 g očišćenog spanaća
  • 300 g domaćeg, kravljeg, sira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli

Za premazivanje pite:

  • 60 g maslaca
  • po potrebi ulje

Još je potrebno:

  • gustin (kukuruzni skrob)

Priprema

  1. Testo: U vanglicu staviti brašno, dodati so, maslinovo ulje (možete i suncokretovo ulje da koristite), vodu i zamesiti testo. Testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu mesiti ga jedan minut, oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti testo 20 minuta. Zatim testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na 14 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u jufkicu (lopticu) i poređati ih na malo pobrašnjenu podlogu. Pokriti jufkice kuhinjskom krpom i ostaviti pokrivene 20 minuta.
  2. Fil: Očišćeni spanać iseckati sitno, posuti kašičicom soli i ostaviti 10 minuta, pa ga rukama dobro iscediti (ja sam koristila bebi spanać pa sam korak soljenja i ceđenja preskočila jer nije potreban). U odgovarajuću posudu staviti sir i viljuškom ga izmrviti. Dodati spanać i promešati. Zatim dodati jaja koja su prethodno viljuškom umućena samo koliko da se sjedine. Sve dobro promešati. Ako treba posolite fil po ukusu.
  3. Tepsiju veličine 28 cm dobro premazati uljem i ostaviti na stranu. U daljem postupku razvijanja kora koristi se samo gustin, brašno se više ne koristi. Radnu površinu posuti gustinom, uzeti prvu jufkicu, posuti je sa gustinom i oklagijom razviti koru u veličini tepsije (u toku razvijanja koru posipati gustinom da vam se ne lepi, jako se lepo razvijaju). Razvijenu koricu prebaciti u tepsiju (ako treba povući krajeve kore do stranica tepsije) i preliti je sa dve kašičice ulja pa premazati silikonskom četkicom celu koru. Na isti način razviti još četiri kore i svaku poprskati uljem (znači razvili smo pet korica). Sada preko kora rasporediti pola količine fila. Fil preklopiti sa narednih pet korica. Rasporediti preko ostatak fila. Na kraju staviti preostale četiri korice.
  4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Na sredini pite staviti manju čašu i malo je pritisnuti da se ocrta krug (prečnik moje čaše je iznosio 6cm). Pitu, oštrim nožem, iseći do ocrtanog kruga na osam trouglova. Rastopiti 60 g maslaca, pa malom kašičicom prvo sipati po malo između isečenih trouglova i ostatkom premazati površinu pite. Staviti pitu da se peče dok dobro ne porumeni, oko 35-40 minuta. Pita sa domaćim korama spanaćem i sirom
  5. Pečenu pitu malo prohladiti i poslužiti. Pita sa domaćim korama spanaćem i sirom
  6. Izuzetno ukusna pita sa savršeno hrskavom koricom i mekanom sredinom, koja se pri svakom zalogaju razlista... Pita sa domaćim korama spanaćem i sirom
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari