lako 8 osoba
120 min
769
Hleb sa speltinim brašnom i bundevom

Sastojci

Potrebno je:

  • 600 g speltinog mekog brašna
  • 600 g očišćene bundeve
  • 150 ml vode
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 40 g sirovih semenki bundeve
  • 20 g sirovih semenki suncokreta

Priprema

  1. Bundevu iseći na kockice, staviti u posudu, preliti sa 150 ml vode i staviti da se skuva. Skuvanu bundevu ostaviti da se prohladi, pa je štapnim mikserom (ili je staviti u blender) pretvoriti u kašastu smesu. U vanglicu staviti speltino meko brašno (kupuje se u prodavnicama zdrave grane), dodati suvi kvasac i so pa promešati. Ubaciti pripremljenu bundevu i umesiti testo. Pri kraju mešenja ubaciti semenke i dobro ih sjediniti sa testom. Pobrašnjenim rukama testo oblikovati u loptu i ostaviti u vanglici. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti testo da odstoji 1,5 sat.
  2. Uzeti odgovarajuću vanglicu i staviti kuhinjsku krpu inutar vanglice. Krpu posuti sa svih strana speltinim brašnom i ostaviti vanglicu na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga, oblikovati u loptasti oblik i staviti u vanglicu preko kuhinjske krpe. Prekriti vanglicu kuhinjskom krpom i ostaviti hleb još jedan sat.
  3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Veliki pleh od električnog šporeta prekriti pek papirom, pa pleh (zajedno sa pek papirom), posle jednog sata, preokrenuti preko vanglice i izručiti hleb na pleh i staviti da se peče 40-45 minuta.
  4. Pečen hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi pre sečenja. Hleb sa speltinim brašnom i bundevom
  5. Za ovaj hleb treba malo više vremena, ali se dobija fantastičan hleb u kome ćete zaista uživati. Hleb sa speltinim brašnom i bundevom
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari