lako 8 osoba
60 min
1091
Hleb sa spanaćem

Sastojci

Potrebno je:

  • 460 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 280 ml vode
  • 1,5 kašičica soli
  • 40 g maslaca
  • 60 g spanaća

Za premazivanje hleba:

  • 1 jaje

Priprema

  1. Prvo pripremiti spanać - Spanać oprati i staviti ga u provrelu slanu vodu. Bariti ga 2 minuta. Izvaditi spanać u veću cetku za čaj i dobro ga iscediti pritiskajući kašičicom. Zatim ga prebaciti u manju tacnu i viljuškom ga izgnječiti da se dobije kašasta smesa. Pripremljeni spanać ostaviti na stranu.
  2. U toplu vodu staviti šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Pri kraju mešenja dodati omekšali maslac i mesiti sve dok se maslac ne sjedini sa testom. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, blago ga oblikovati u valjkasi oblik i podeliti na dva jednaka dela. Jednu polovinu testa oblikovati u loptasti oblik i staviti u pobrašnjenu posudu. U drugu polovinu testa dodati pripremljeni spanać i mesiti sve dok testo ne dobije zelenu boju. I njega oblikovati u loptasti oblik i staviti u pobrašnjenu posudu. Obe posude prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste, da udvostruči svoju masu. Testo će biti po malo lepljivo, ali vi pospite po malo brašna kada radite sa njim i neće biti problema.
  3. Kalup za hleb veličine 30cm x 12cm x 8cm obložiti pek papirom. Kada je testo naraslo uzeti prvo belu polovinu testa i razviti je na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine 3-4 mm, prema dužini kalupa u kome će se hleb peći. Na isti način razviti i zelenu koru. Zatim zelenu koru staviti preko bele, blago preći oklagijom preko i uviti kore u rolat. Rolat prebaciti u kalup. Kalup prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da hleb naraste skoro do ivice kalupa.
  4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasli hleb premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 30-35 minuta. Pečeni hleb prebaciti na veću kuhinjsku krpu, umotati ga i ostaviti na rešetku da se ohladi. Hleb sa spanaćem
  5. Hleb je predivan - šupljikav, veoma ukusan i savršeno mekan. Ako želite da dobijete jaču zelenu boju dodajte par kapi prehrambene zelene boje, ja nisam dodavala... Hleb sa spanaćem

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari