lako 12 osoba
60 min
1758
Domaća pita sa sirom i blitvom

Sastojci

Za testo:

  • 350 g mekog brašna T-400
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml tople vode
  • 1/2 kašičice šećera
  • 10 g svežeg kvasca

Za fil:

  • 300 g domaćeg kravljeg sira
  • 120 g očišćene blitve (1 veća veza)
  • 1 jaje
  • 1 belance

Za premazivanje pite:

  • 1 žumance

I još:

  • ulje za premazivanje korica

Priprema

  1. U toploj vodi sa dodatkom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo mesiti oko jedan minut, ne dodavati više brašna. Vanglicu posuti sa vrlo malo brašna, oblikovati testo u loptasti oblik i ostaviti ga da odmori 15 minuta, prekriveno kuhinjskom krpom.
  2. Fil: Blitvu sitno iseckati, posuti je sa kašičicom soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta pa je dobro rukom iscediti. Sir staviti u odgovarajuću posudu i izgnječiti ga viljuškom, dodati jaje i belance, pa viljuškom dobro umutiti. Ubaciti oceđenu blitvu i sjediniti je sa ostalim sastojcima. Ako treba dodati soli po ukusu (ja nisam dodavala so, jer mi je sir bio dovoljno slan). Fil podeliti na četiri jednaka dela.
  3. Posle 15 minuta testo izručiti na pobrašnjenu podlogu (ne premesuje se) i iseći ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu i ostaviti pokriveno još 15 minuta da se testo odmori.
  4. Pripremiti veće parče pek papira i ostaviti ga na stranu na radnom delu. Uzeti prvu jufkicu i staviti je na pobrašnjenu podlogu. Posuti je brašnom i oklagijom razviti u tanak krug debljine 2-3 mm. Prebaciti koricu na pek papir i dobro je premazati uljem. Preko rasporediti jednu četvrtinu fila. Preko staviti drugu razvijenu koricu, premazati je uljem i rasporediti deo fila. Na isti način uraditi i sa ostale dve korice (znači, i zadnja korica se premazuje uljem i filom). Malo rukom podići kore i izvući ih vrlo malo.
  5. Sada, deo od vas preklopiti do pola kore, a suprotnu stranu prebaciti preko preklopljenog dela. Levu stranu prebaciti do pola, pa desnu preko nje. Preokrenuti testo da preklopljeni deo bude na dole. Prebaciti testo sa pek papirom u tepsiju veličine 30 cm. Nauljiti površinu testa, kao i ruke pa blago ispretiskati testo i razvući ga u veličinu tepsije. Ne treba da vas brine ako korica malo popuca prilikom razvlačenja, jer se to neće primetiti kada se pita ispeče. Prekriti tepsiju kuhinjskom krpom i ostaviti pitu 30 minuta da malo naraste.
  6. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Posle 30 minuta pitu premazati umućenim žumancetom i staviti je da se peče 30-35 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se prohladi pa je iseći i poslužiti. Domaća pita sa sirom i blitvom
  7. Pita je fantastično mekana i ukusna... Domaća pita sa sirom i blitvom
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari