lako 8 osoba
60 min
2340
Svečana pogača (6)

Sastojci

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 400 ml mleka
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100 ml ulja
  • 2 belanceta

I još:

  • maslac za premazivanje testa

Priprema

  1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti na sredini brašna udubljenje pa dodati belanca (žumanca ostaviti za premazivanje pogače), ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Prebaciti ga na malo pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 1-2 minuta. Oblikovati testo u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da se duplira.
  2. Dublju posudu veličine 28 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama i podeliti na tri dela. Dva dela su iste veličine, a od trećeg dela otkinuti 50 g testa, oblikovati u lopticu i ostaviti na stranu. Sada uzeti prvi deo testa od dva koja su ista i razviti u pravougani oblik veličine 36x40 cm. Premazati testo omekšalim maslacem, pa uviti u rolat. Rolat iseći po dužini na pola pa dobijene trake obmotati jednu oko druge, vodeći računa da isečeni deo bude na površini. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Dobijene pletenice staviti uz obod posude. Treći deo testa takođe razviti u pravougaonik, pa sa jedne strane (koja je duža) iseći uske trake širine 2 cm do polovine kore. Uzimati po tri trake i isplesti pletenice. Suprotnu, neisečenu, stranu premazati maslacem i uviti u rolat preko pletenica. Saviti rolat, spojiti krajeve i staviti u posudu. Na kraju, u sredinu staviti odvojenu lopticu testa. Pokriti posudu kuhinjskom krpom i ostaviti da pogača naraste, oko pola sata. Svečana pogača (6)
  3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Naraslu pogaču premazati umućenim žumancima, posuti susamom i staviti da se peče 30-35 minuta. Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Izlomite je (nikako se ne seče nožem) i poslužite. Pogača je pravi ukras na stolu za svaki svečaniji ručak. Budite sigurni da će svi da vam traže recept... Svečana pogača (6)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari