srednje 6 osoba
120 min
4027
Pogača sa mašću

Sastojci

Potrebno je:

  • 580 g brašna
  • 1 jaje
  • 300 ml mleka
  • 40 ml ulja
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika šećera

Za premazivanje testa:

  • 80 g svinjske masti

Za premazivanje pogače:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema

  1. U toplom mleku sa dodatkom jedne kašičice šećera (uzete od jedne kašike) razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ostatak šećera i promešati. Zatim dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti oko 2-3 minta, sve dok ne počne da se odvaja od vanglice (ne dodavati više brašna). Prebaciti ga na blago nauljenu radnu površinu, mesiti jedan minut i oblikovati testo u loptasti oblik. Dno i stranice vanglice premazati uljem i vratiti testo. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti 15 minuta. Zatim nauljenom rukom premesiti testo i ostaviti ga da udvostruči svoju masu.
  2. Mast sobne temperature viljuškom dobro umutiti. Naraslo testo samo izručite na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti tanko (2-3mm) u pravougaoni oblik, posipajući radni deo brašnom da vam se kora ne bi lepila. Premazati koru sa mašću, stranu od vas saviti do polovine kore, suprotnu stranu prebaciti preko savijene kore pa je premazati mašću. Desnu stranu prebaciti do polovine testa, premazati je mašću pa je preklopiti levom stranom testa. Ispreklapano testo ostaviti na radnoj površini prekriveno kuhinjskom krpom da odmori 10 minuta. Ponoviti postupak razvijanja i premazivanja još jedanput. I drugi put ostaviti testo 10 minuta da odmori.
  3. Tepsiju veličine 26cm premazati mašću ili je obložiti pek papirom. Koru razviti u dugačak a uži pravougaonik veličine 74cm x 24cm. Koru rasečite po sredini, vertikalno. Oba dela uviti u rolatiće počevši od nesečene strane ka sečenoj. Od oba rolata uviti pletenicu ali vodeći računa da sečena strana bude na površini. Pletenicu saviti u oblik puža, kraj podvući ispod testa pa je staviti na sredinu tepsije. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste sve dok ne pokrije dno tepsije.
  4. Pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče 35 minuta. Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi (to kod mene nije moglo da se sačeka...). Pogača sa mašću
  5. Oko ove pogače ima malo više posla, ali vredi svaki utrošeni minut. Toliko je ukusna da može da se jede sama, bez ičega... Pogača sa mašću

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari