lako 6 osoba
120 min
4972
Fantastičan domaći hleb

Sastojci

Potrebno je:

  • 450 g brašna
  • 370 ml tople vode
  • 20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema

  1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti sveži kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna i postepeno sipati pripremljeni kvasac mešajući varjačom. Varjačom dobro izmešati testo, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo 20 minuta.
  2. Zatim, mokrim rukama vući testo odozdo na gore sa svih strana, pa gornju stranu okrenuti da bude na dnu vanglice. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo da miruje 30 minuta. Ponoviti postupak još jedanput i opet ostaviti testo da naraste 30 minuta.
  3. Pripremiti jedan list pek papira, posuti ga sa malo brašna i ostaviti na stranu. Na radnu površinu sipati malo više brašna, izručiti testo i sa pobrašnjenim rukama ga blago preklopiti sa svih strana da se dobije loptasti oblik. Prebaciti ga na pek papir i poklopiti nekom plastičnom posudom (ja sam ga poklopila poklopcem od tacne za tortu) i ostaviti da raste pola sata.
  4. Posle pola sata prebaciti hleb sa pek papirom u odgovarajuću posudu sa poklopcem (ja sam ga pekla u zemljanoj posudi), posuti ga sa malo brašna i skalperom ili oštrim nožem ga zaseći na nekoliko mesta. Staviti posudu u hladnu rernu i uključiti je na 200 stepeni. Kada se rerna zagreje peći hleb 40 minuta. Zatim skloniti poklopac i vratiti da se peče još 10 minuta, da dobije divnu rumenu boju. Ostaviti ga na rešetku za hleb da se ohladi. U receptu, po kome sam pravila hleb, posuda za pečenje sa poklopcem se stavlja da se zagreje na 200 stepeni, izvadi se pa se prebaci hleb i nastavi pečenje na opisani način. Fantastičan domaći hleb
  5. Hleb je zaista fantastičan, sa neodoljivo hrskavom koricom i mekom, šupljikavom sredinom. Hleb sam pravila po receptu Zorice Pavlović. Fantastičan domaći hleb
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari