Autor:
lako 4 osoba
60 min
3071
Domaći burek (4)

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g mlevenog mesa
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 300-400 g crnog luka
  • 2-3 kašike ulja za podmazivanje pleha i prženje

Priprema

  1. Pre same pripreme bureka prvo izaberite odgovarajući pleh. Ja nisam imala okruglu tepsiju pa sam uzela pleh u kojem pečem kore za tortu i okolo sam ga obložila aluminiskom folijom, da masnoća ne curi po rerni. Znači pleh premažite uljem pa onda uzmite kore (koje su predhodno stajale na sobnoj temperaturi oko 30 minuta) i odložite 5 kora sa strane. U jednoj šerpi zagjete ulje i dodajte sitno seckani crni luk, a kad se malo uprži dodajte i mesto, so i biber. Neka se meso lepo uprži, da bude rastresito ali vodite računa da ga ne uprzite skroz jer će da se skameni u bureku. Ostavite sa strane da se malo prohladi. U jednoj činiji pomešajte 100 ml ulja i oko 500 ml vode. Na dno pleha prvo rasirite tri kore, ali tako da prelaze preko ivica tepsije i svaku poprskajte sa malo mešavine vode i ulja. Način pripreme je sledeći: Na kore kojima ste pokrili dno tepsije dodajte 2-3 kašike mesa, pa onda jednu koru preko mesa, ali njene ivice utaknite u burek, znači da ne prelaze zidove tepsije, poprskajte sa vodom i uljem i po ivicama raspite malo mesa tako da dobijete jedan prsten od mesa okolo, a sredina da bude prazna. Zatim prekrijte sa još jednom korom, utaknite krajeve i poprskajte. Ove postupke ponavljajte dok ne utrosite sav materijal i sve kore. Kad ste stavili zadnju koru, oblozite je sa preostale 2 kore i poprskajte je vodom i uljem presavijte i kore koje prelaze preko zidova tepsije unutra preko zadnje kore i poprskajte sa još malo vode i ulja. Burek se pece oko 30-35 minuta na 200, a može se i smanjiti u toku pečenja na 175 stepeni, sve u zavisnosti od rerne. Kad je gotov okrenite tepsiju naopako i istresite burek na dasku za sečenje i isecite na 4 dela. Domaći burek (4)
Savet

Za prskanje kora možete koristiti kiselu vodu i ulje, a neko stavlja i na vrh noža praška za pecivo. Ja ne stavljam jer se plašim gorkog ukusa. Što se tiče količine crnog luka, po nekim pravilima bi trebalo jedna veća glavica na svakih 100 g mlevenog mesa, ali ukoliko ne volite puno luk vi stavite najmanje 300 g na 500 g mesa. Izbor mesa je proizvoljan, možda je čak i mešano mleveno meso i najbolje.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Terezija Erić
    Ooo Jagodice moja veliki pozdrav za vas i vrlo mi je drago da vam se svidja emisija i moji recepti☺
  • Ista_Jagoda
    Terezija ja sam videla na Tv-u. Vašu emisiju sam pregledala barem 20 puta jer ste mi toliko inspirativni, divni, ljubazni i probala sam neke vaše recepte. Jao kako mi je drago da se baš vama sviđa moj burek
  • Terezija Erić
    Divan domaći burek