lako 6 osoba
60 min
3097
Domaća testenina sa makom

Sastojci

Potrebno je:

  • 300 g mekog brašna T-400
  • 2 jajeta
  • 80 ml vode
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • 200 g mlevenog maka
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
  • 50-100 g šećera u prahu (zavisi koliko ko voli slatko)

Priprema

  1. Recept je krajnje jednostavan, osim ako sami ne pravite testeninu. Ukus domaće testenine nema premca, ali kada ste u žurbi ili nemate prostora da sami mesite i razvlačite testo, i kupovno je dovoljno dobro.
  2. Prvo pripremiti testeninu (možete kupiti i gotovu, široku, testeninu, ali sa domaćom ukus je vrhunski!): U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, prsohvat soli i sa vodom zamesiti testo. Testo dobro umesiti, uz dodavanje najviše jedne kašike brašna. Umešeno testo formirati u oblik lopte, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da odmara 30 minuta. Zatim, testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i razviti ga u što veći pravougaonik, debljine 2mm. Razvijeno testo iseći uzdužno na pola, pa svaku polovinu iseći na trake širine 2cm. Domaća testenina sa makom
  3. Ostaviti testo da se prosuši (ja sam ga ostavila 1 sat). Domaća testenina sa makom
  4. Mak staviti u odgovarajuću posudu i dodati mu cimet, oraščić i šećer u prahu. Ja sam mak kupila već zaslađen, pa mi je trebalo samo 50g, a vi dodajte po vašem ukusu.
  5. U veću dublju posudu (4-5l) sipati vodu, dodati pola kašičice soli i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti prosušenu testeninu. Kada testenina ispliva na površinu kuvati je još 1-2 minuta. Gotovu testeninu skloniti sa šporeta i odmah dodati jednu čašu (oko 300 ml) hladne vode. To će sprečiti da se testenina "slepi" i nećete morati da dodajete ulje. Procediti testeninu.
  6. U veću posudu staviti pola količine testenine, posuti je sa polovinom pripremljenog maka i pomoću dve kašike izmešati. Dodati ostatak testenine i ostatak maka. Promešati i poslužiti toplo (veoma je ukusna i kada se ohladi). Domaća testenina sa makom

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari