lako 8 osoba
20 min
59439
Američke palačinke (21)

Sastojci

Potrebno je:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 80 ml ulja
  • 500ml mleka
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti ih na stranu. Žumanca staviti u vanglicu, dodati šećer i penasto ih umutiti. Sipati ulje i mleko i sjediniti. Ubaciti brašno sa praškom za pecivo i umutiti (najmanja brzina na mikseru) da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju, u testo dodavati kašiku po kašiku umućenih belanaca i dobro ih sjediniti sa testom drvenom kašikom (varjačom) ili špatulom.
  2. Teflonski tiganj premazati silikonskom četkicom uljem i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (kod mene je to na indukcionoj ploči bila temperatura na broj 5). Američke palačinke (21)
  3. Na zagrejani tiganj kutlačom (za supu) sipati testo na sredini tiganja, ono će samo da se formira u krug. Ja sam koristila kutlaču prečnika 9cm i ne treba je puniti do vrha, 1cm treba da ostane prazna. Američke palačinke (21)
  4. Kada se na površini testa, koje je u tiganju, pojave mehurići to znači da palačinku treba preokrenuti... Američke palačinke (21)
  5. ...da i druga strana dobije lepu rumenu boju. Američke palačinke (21)
  6. Pečenu palačinku izvaditi na tacnu, silikonskom četkicom premazati tiganj i sipati novo testo... Za svaku novu palačinku tiganj samo premazati uljem silikonskom četkicom. Palačinke ređati jednu preko druge. Ja tiganj nisam ni pomerala sa šporeta, sve dok nisam završila sa prženjem palačinaka. Naime, premazati ga uljem, sipati testo, kada se palačinka isprži, prebacim je na tacnu, pa ponovo isti postupak... Američke palačinke (21)
  7. Palačinke poslužiti sa medom i cimetom ili javorovim sirupom, pekmezom koji volite, karamel sosom... Meni su bile božanstvene sa karamel sosom. Američke palačinke (21)
  8. Isprobavala sam razne recepte za američke palačinke, ali uvek je falilo nešto da bih mogla da kažem da su dobre. Sa ovim receptom sam prezadovoljna! Dobila sam "debeljuškaste" palačinke, baš kakve i treba da budu, sa vazdušastom sredinom i savršenim ukusom.
  9. Recept sam videla na internetu.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari