lako 4 osoba
90 min
6158
Domaći burek (3)

Sastojci

Testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 300 ml tople vode
  • 2 kašičice soli

... i još:

  • 1/2 kg domaćeg sira
  • svinjska mast/ulje

Priprema

  1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i, uz postepeno sipanje vode, zamesiti testo. Testo možete mesiti na dva načina: Lakši način (tako sam i ja uradila) - na mikser staviti nastavke za testo i mesiti testo 10 minuta, ili teži način, da sve to uradite rukama. Svinjska mast treba da bude sobne temperature, potpuno mekana, pa njom dobro premazati radnu površinu. Izručiti, umešeno, testo i podeliti ga na četiri, jednaka, dela. Od svakog dela napraviti jufkicu, obilno ih premazati mašću (omekšalom), s jedne i druge strane i poređati ih na podmazanu podlogu. Jufkice prekriti providnom folijom i ostaviti pola sata, da testo miruje.
  2. Uzeti dublju tepsiju, vel. 26cm, dobro je premazati mašću i ostaviti na stranu. Uzeti prvu jufkicu istaviti je na, dobro, podmazanu podlogu. Ruke namazati mašću i početi sa razvlačenjem kore. Koru, od sredine, blago rukama gurati, u krug. Više puta je premazati mašću i razviti je da bude providna (vrlo lako se testo razvlači). Koru preklopiti u obliku pisma - od vas do sredine kore, zatim suprotnu stranu prebaciti preko, levu stranu do polovine kore i desnu preko. Svaki preklopljeni deo premazati mašću (staviti na dlan ruke omekšalu mast pa preći preko kore). Preklopljenu koru ostaviti na stranu.
  3. Uzeti drugu jufkicu i razviti je na isti način kao i prvu. Na sredinu razvije kore staviti prvu, preklopljenu, koru. Preko te kore staviti trećinu izmrvljenog sira. Zatim razvijenu koru preklopiti preko postavljene kore (sa sirom), na isti način kao i prvu koru. Ostaviti kore na stranu. Domaći burek (3)
  4. Zatim razvući teću jufkicu, u sredinu staviti prve dve, preklopljene kore, posuti delom sira i preklopiti, na opisani način. Na kraju, isto uraditi i sa četvrtom jufkicom.Formirano testo staviti u pripremljenu tepsiju i staviti da se peče u, prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Burek peći 35-40 minuta, zavisi od rerne. Domaći burek (3)
  5. Kada burek dobro porumeni izvaditi ga iz rerne. Preko tepsije, u kojoj se burek pekao, staviti veću tepsiju i preokrenuti burek, tako da donja strana bude na površini. Burek iseći na četiri dela ili na osam, po želji. Domaći burek (3)
  6. Poslužiti domaći burek uz jogurt ili kiselo mleko.
  7. Recept sam videla na internetu (Originalni burek - Maja Mor-Coolinarika).

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari