lako 6 osoba
60 min
3316
Somuni (4)

Sastojci

Potrebno je:

  • 15 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 0,5 dl ulja
  • 450-500 g brašna
  • 2,5 dl vode

Priprema

  1. U odgovarajućoj posudi razmutiti kvasac u toploj vodi sa kašičicom šećera. Potom dodati brašna toliko da može da se izmeša viljuškom, zatim kašičicu soli i pola mere ulja. Mešati viljuškom, pa dodati još malo brašna, mešaljući, dok se ne zgusne.
  2. Kada postane previše gusto za viljušku, mesite rukom, dodavajući po malo brašna, ali da testo bude mekano, skoro lepljivo za ruke.
  3. Na kraju dodajte ostatak ulja i malo premesite. Pa tako pouljeno ostavite da stoji u posudi, prekriveno, 10-ak minuta. Somuni (4)
  4. Pleh u kome će te peći somune dobro pobrašnjavite. Od testa odvajati loptice veličine pesnice, poređati ih u pleh, najbolje cik-cak, pa ostaviti da odstoje 15-ak minuta, prekrivene, da narastu i omekšaju. Somuni (4)
  5. Nakon toga, ruke uvaljajte u brašno i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve više prema kraljevima i tako ih raširite. Pobrašnjavite ih odozgo. Ostavite ih još 15-ak minuta, prekrivene, da se testo ne bi sušilo. Somuni (4)
  6. Potom somune peći u rerni na 200 stepeni, dok ne porumene po želji. Oko 15-20 minuta. Po završetku, prekrijte ih krpom i ostavite malo da se prohlade. Somuni (4)
Savet

Ako želite da somuni imaju krckavu koricu, nemojte ih pokrivati po završetku pečenja. Da bi testo bilo rupičasto i meko, gledajte da strogo pratite vreme pravljenja, jer ako vam testo bude duže stajalo, veća je verovatnoća da neće ispasti kako ste želeli. Obradujte ukućane. :) Prijatno!

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari