srednje 0 osoba
60 min
17733
Uskršnja korpica za jaja

Sastojci

Potrebno je:

  • 2,5 dl mleka
  • 1 kocka (50 g) kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 100 g margarina
  • 1 dl ulja
  • oko 900 g brašna

Premazivanje:

  • 1 jaje
  • malo ulja
  • malo susama za posipanje

Još:

  • 0,5 m aluminijumske folije

Priprema

  1. Zagrejati mleko sa šećerom, pa dodati svež kvasac da nadođe.
  2. U prosejano brašno dodati so i izmešati, pa napraviti udubljenje. Sipati ulje, naseći margarin na listiće i dodati nadošao kvasac. Zamesiti glatko testo, srednje tvrdoće, pokriti krpom i ostaviti da nadođe.
  3. Metalnu činiju, koja mora biti delimično kupastog oblika ili ovalna, odnosno donji deo manjeg prečnika od gornjeg (da bi korpica mogla da se lako skine) prevrnuti, sa spoljne strane obložiti alu-folijom i u tankom sloju premazati uljem (nauljiti dlanove, pa premazati celu površinu folije).
  4. Kada je testo nadoslo, premešiti ga i podeliti na tri nejednaka dela (posto je moja činija baš velika). Najveći deo će koristiti za samu korpicu, srednji deo za ukrasnu pletenicu oko korpe, za tanke valjke koji predstavljaju pruće na korpi i cvet, a najmanji deo da dršku korpe od pletenice.
  5. Najveći deo testa rasklagijati tanko na oko 3 mm, veće površine nego što je potrebno da se obloži prevrnuta činija. Prebaciti preko činije, blago priljubiti dlanovima, a višak testa odseći po rubu činije.
  6. Srednju veličinu testa podeliti na 4 dela. Od tri dela napraviti valjke prečnika oko 3-4 mm, trljajući između dlanova da se ravnomerno izduže na istu debljinu celom dužinom. Uplesti ih u pletenicu, koja mora biti dužine obima činije.
  7. Umutiti jedno jaje viljuskom u posebmnoj činijici i četkicom premazati celu površinu testa na korpi. Obaviti pletenicu oko donjeg dela testa na činiji i blago dlanovima priljubiti uz testo, da ih jaje slepi. Ukoliko je pletenica kratka, može se malo istegnuti rukama, ali ne previše, jer će pući.
  8. Od ostatka srednjeg dela testa otkinuti kuglicu veličine kajsije, dlanovima napraviti što tanji dug valjak, uviti dva kruga u spiralu i jedan kraj provući kroz sredinu spirale, da se dobije vrsta mašne ili cveta. Prisloniti ga iznad pletenice, na sredinu vičine činije i sa čačkalicom samo malo zakačiti za testo. Od preostalog testa praviti vrlo tanke valjke, debljine oko 2 mm i lepiti ih po visini činije na pravilnim razmacima, a zatim i po celom obimu činije u dva ili tri paralelna reda (zavisno koliko je visoka činija), na razmaku od 1,5-2 cm, da predstavljaju pruće na korpi. Premazati i pruće i cvet jajetom i sve posuti susamom. Staviti u zagrejanu rernu na 180 C i peći oko 30 minuta, ali posle 10-15 minuta, kada gornja površina na ćiniji porumeni, samo nju prekriti komadom alu-folije, da ne gori, pa nastaviti pečenje, da porumene i zidovi korpice.
  9. Izvaditi iz rerne kada je pečeno i pazljivo skidati foliju, potpomažući se vrhom siljatog noza, da bi se izvadili urasli delići folije iz pečenog testa. Uskršnja korpica za jaja
  10. Od najmanjeg dela testa napraviti tri valjka i uplesti u pletenicu, sličnu kao za obod činije, koja će biti drška činije. Činiju ponovo obložiti komadom folije, sada samo po sredini, od jednog do drugog kraja, premazati foliju uljem i postaviti pletenicu, čiji krajevi treba malo da prepadnu preko ruba činije, jer će oni biti oslonac drške na korpi. Premazati pletenicu jajetom i posuti susamom, pa peći u rerni ok 15 minuta, da lepo porumeni. Uskršnja korpica za jaja
  11. Dršku pričvrstiti čačkalicama za obod činije, vodeći računa da cvet-mašna bude na sredini poluobima činije, između oslonaca ručke. Uskršnja korpica za jaja
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Ina Manic
    Hvala Vam puuuno, nadam se da cu uspeti smile hehe I ja Vama zelim sve najbolje! wink
  • Dragica Lovcevic
    Ina, drago mi je ako sam ti dala ideju, a još više želim da ti uspe realizacija, da je lako napraviš i da budeš zadovovljna. U sreći i zdravlju provedi praznike.
  • Ina Manic
    Prelepo Dragice, bas sam ovo i htela da napravim malo za promenu ohh Hvala na receptu raspberry
  • Dragica Lovcevic
    Hvala puno, Jadranka.
  • Jadranka Tomasevic
    Divna je korpica!smile