srednje 25 osoba
60 min
2501
Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)

Sastojci

Za puslice:

  • 8 belanaca
  • 380 g prah šećera
  • 1 kašika vršna kristal šećera
  • 400 g kokosovog brašna
  • 2 kašike limunovog soka

Za fil:

  • 4 žumanceta
  • 220 g prah šećera
  • 2 kašike jako skuvane instant kafe
  • 180 g čokolade - min 52% kakaa
  • 200 g putera

Priprema

  1. Prvo je potrebno pripremiti belanca. Belanca stavite u neku posudu pa u frižider da prenoće. Hladna belanca umutite u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)
  2. Polako dodajte malo po malo šećer uz neprestano mešanje. Lagano umešajte sok od limuna i kokosovo brašno. Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)
  3. Kada se sve sjedini kašičicom vadite oblike i stavljajte na pek papir. Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)
  4. Više se suši nego što se peče. Na 120 stepeni (vruć vazduh) 35 do 40 minuta u zavisnosti od rerne. Meni je multifunkcionalna rerna i sa vrućim vazduhom je potrebno bilo 40 minuta. Ne otvarajate tokom pečenja. Ostavite da se potpuno ohlade puslice na pek papiru. Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)
  5. Za to vreme spremite fil. U šerpu stavite umućena žumanca, šećer, čokoladu izlomljenu i seckani na kocke puter. Sve to na srednju vatru uz konstantno mešanje dok se sve lepo ne sjedini i puter i čokolada ne istope. Kada se sve sjedinilo smanjite za pola temperaturu ringle ili plin na najslabije. Kuvajte dok se ne zgusne kao puding i kada ostavlja trag koji se ne vraća. Od momenta kada provri je jedno 7 minuta. Konstantno mešajte dok se sve lepo ne sjedini da ne uhvati na dnu šerpe. Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)
  6. Ostavite samo malo da se prohladi jer se filuje hladna puslica vrućim filom (ne vrelim). Ostavite jedno 4 sata da se ohladi fil i sve lepo stegne i sjedini. Da znate, prosto neverovatno je da ima tačno knap fila za sve puslice. A bogato je nafilovano kada stavite jednu solidnu kašičicu. Ne baš vršnu ali tu negde. I otprilike to je to. Ja sam spremila pola mere jer sam već imala 4 belanceta. Od pola mere ispadne fina količina od nekih dvadesetak kolača. Zbog fila mogu da stoje oko nedelju dana. Ako spremate recimo sa ganaš filom mogu i duže. Sledeći put ću probati sa dodatkom listića badema preko puslice. Nisam se odmah setila. Verovatno je preukusno a i dekorativno. Pjerove kokos puslice (kokos padobranci)
Savet

Neki francuski poslastičar po imenu Pjer i porodični recept koji deli bukvalno svima. Njegov deda je delio svima, njegova majka, pa i on. Govorio je da uvek ima mušterija koje ne žele da mese kolače i da nikada ne mogu da budu kao njegovi kolači. Pjer i njegova porodica imali su kafeteriju i poslastičarnicu gde ste mogli da popijete toplu čokoladu i nekoliko vrsti kafe. Od kolača su prodavali samo ove ali su filovi bili od čiste čokolade i od čokolade i kafe. Za Božić bi proizvodili fil sa likerom od čokolade ili kafe. Ono što se meni najviše dopalo u priči o Pjerovim padobrancima je simbol jedne kašičice. Kašičica se nasleđivala. Postojalo je 12 kašičica istih. Tom kašičicom su se pravili oblici. Nikakvi špricevi za šlag, dresir kese. Samo kašičica. I za puslicu i za filovanje. Nije postojao ni jedan isti kolač. Prodavali su se na komad.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari