lako 5 osoba
60 min
2756
Kroketi sa bananama

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 g banana
  • 70 g brašna
  • 30 g gustina
  • posna crna čokolada

Smesa za pohovanje:

  • 40 g brašna
  • 100 ml vode
  • po potrebi prezle

Ostalo:

  • ulje za prženje

Priprema

  1. Banane, zajedno sa korom, kuvati poklopljene na pari 20 minuta. Skloniti posudu sa vatre, izvaditi banane i prebaciti ih u vanglicu. Odstraniti koru i banane viljuškom izgnječiti kao krompir pire kada se pravi. Ostaviti da se ohlade, pa dodati mešavinu brašna i gustina. Prvo viljuškom sjediniti sastojke, pa rukom umesiti smesu. Pošto je testo dosta lepljivo najbolje bi bilo to uradite sa rukavicama.
  2. Umešeno testo (ako je potrebno ruke stalno pobrašnite) prebaciti na pobrašnjenu podlogu. Rukama ga izdužiti u oblik valjka i podeliti na 10 jednakih delova. Uzeti jedan komad testa i na dlanu ruke formirati ovalni oblik debljine 1cm. Na sredinu testa staviti kockicu čokolade, prstima dobro sastaviti stranice, prebaciti ga na pobrašnjeni radni deo i rukama blago oblikovati kroket. Pazite da su vam stranice testa pri spajanju dobro spojene, da ne bi čokolada iscurela prilikom prženja. Na isti način napraviti i ostale krokete. Kroketi sa bananama
  3. Smesa za pohovanje: Brašno staviti u manju posudu, dodati vodu i žicom za mućenje umutiti. Treba da se dobije gušća smesa u kojoj se mogu uvaljati kroketi. U drugu posudu staviti prezle. Pomoću dve viljuške svaki kroket uvaljati u tečnu smesu sa brašnom, pa zatim u prezle. Prezle rukama malo ispretiskati da bi se bolje zalepile za krokete.
  4. U manju posudu sipati ulje, visine 2-3cm i staviti da se ugreje na srednjoj temperaturi (ne brinite, kroketi uopšte ne upijaju ulje, veća količina ulja je potrebna da bi se bolje ispržili). U zagrejano ulje spuštati krokete i pržiti ih uz češće okretanje. Kada dobiju rumenu boju sa svih strana vaditi ih na odgovarajuću tacnu. Kroketi sa bananama
  5. Kroketi su veoma ukusni i kada se ohlade. Zašto se banane kuvaju na pari sa korom?. To sam se i ja pitala dok nisam videla razlog. Naime, kada sveže banane izgnječimo viljuškom u pire one se pretvore u ređu kašastu smesu. Kuvane banane su guste kada se izgnječe, a prilikom hlađenja smesa postaje još čvršća.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari