lako 6 osoba
120 min
19490
Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)

Sastojci

Potrebno je:

  • 250 g kokosovog brašna
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 200 g kristal šećera
  • 800 ml mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g maslaca
  • 250 ml zaslađenog krema za pripremanje
  • šlaga na bazi biljnih masti (Creme Patisserie)

Priprema

  1. Za pripremu ovog prelepog deserta koristila sam tacnu za posluživanje dimenzija 28x38 cm. Na papiru za pečenje iscrtati okvir prema dimenziji tacne za posluživanje. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  2. Ja sam odlučila da stranicu od 28 cm podelim na 2 dela po 14 cm svaku i tako sam iscrtala. I taj deo predstavlja dužinu rolatda. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  3. Dužu stranicu sam podelila na 8 delova po 4,75 cm i iscrtala i ti delovi predstavljaju širinu rolada. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  4. Tacnu za posluživanje premazati margarinom i obložiti iscrtanim papirom za pečenje, tako da iscrtani deo bude dobro postavljen po dnu tacne, a krajeve koji vire blago zarezati makazama radi kasnijeg lakšeg označavanja traka za roladice. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  5. Na papir za pečenje ravnomerno rasporediti kokosovo brašno. Čokoladu iseckati na manje parčadi i staviti sa strane. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  6. Maslac iseći na listiće ili sitne kockice i staviti sa strane. Od 800 ml mleka odvojiti 200 ml koji ćete koristiti za umućivanje praha od pudinga i šećera. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  7. U dublju posudu za mešanje staviti prašak za puding i kristal šećer, dodati 200 ml mleka i ručnom mutilicom umutiti u glatku smesu. Ostalo mleko (600 ml) staviti u šerpu i zakuvati. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  8. Kada mleko provri uliti ga u umućenu smesu pudinga, ručnom mutilicom promešati te vratiti u šerpu u kojoj se mleko kuvalo. Kuvati na blagoj vatri uz stalno mešanje ručnom mutilicom dok se ne zgusne. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  9. U zgusnutu smesu dodati iseckanu čokoladu i narezan maslac. Skloniti sa štednjaka i ručnom mutilicom brzo umutiti da se dobije glatka smesa. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  10. Toplu smesu šefaljkom oprezno prelivati preko kokosovog brašna, tako da se što manje mora nožem ravnati da se kokosovo brašno ne bi pomeralo. Kada je sve prekriveno polagano nožem izravnati. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  11. Prvo pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi cca 20 minuta, te staviti u frižider na duže hlađenje (oko 5 sati), a možete ostaviti u frižideru da se preko noći hladi. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  12. Nakon hlađenja izvaditi tacnu iz frižidera, umutiti slatku pavlaku i premazati preko smese sa pudingom. Kanapom označiti trake, pa zatim nožem zarezati. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  13. Polagano započeti rolanje uz pomoć kuhinjske špatule uz što manje pretiskanja i formirati rolade. Svaku roladu oprezno prebaciti na ravnu površinu sa malo kokosovog brašna i lagano rolanjem provući kroz kokos da se kokos još dodatno primi. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
  14. Gotove slatke sarme posložiti polegnute na tacnu za posluživanje koju ste prethodno posuli sa malo kokosovog brašna i staviti da se hlade u frižideru, te hladne poslužiti. Na tacni u kojoj ste radili kolač ostaje cca 80 g kokosovog brašna, koje se nije zalepilo na rolade i koje možete koristit za izradu nekog drugog kolača. Kokos Sultanova slatka sarma (Kokos Paša Lokum)
Savet

Kako sam napravila Plazma sultanovu slatku sarmi sa kojom sam bila jako zadovoljna, odlučila sam da je napravim i sa kokosom i ceo postipak da fotografišem. Za to sam se prvenstveno odlučila, jer se dobije relativno mala količina (18 rolnica), a već sam napravila raspored kome ću da podelim i trebala mi je još jedna tura. Svi prijatelji su bili oduševljeni ovim prelepim desertom.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Vesna Nesovanovic
    Hvala Vam na lepim komentarima Vesna, Gordana, Slavica i Terezija smile
  • Terezija Erić
    Odlična
  • Slavica
    Veoma ukusan kokosov kolač.
  • Gordana Đurović
    Prelepoooosmile
  • Vesna Pavlovic 271
    Odlična poslastica.Nikako da dođe na red da je spremam.Puno pozdrava od tvoje imanjakinje.smile