lako 6 osoba
120 min
22948
Plazma Sultanova slatka sarma (Plazma Paša Lokum)

Sastojci

Potrebno je:

  • 200 g mlevenog plazma keksa
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 200 g kristal šećera
  • 800 ml mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g maslaca
  • 250 ml zaslađenog krema za pripremanje
  • šlaga na bazi biljnih masti (Creme Patisserie)

Priprema

  1. Za pripremu ovog prelepog deserta koristila sam tacnu za posluživanje dimenzija 28x38 cm. Na papiru za pečenje iscrtati okvir prema dimenziji tacne za posluživanje. Ja sam odlučila da stranicu od 28 cm podelim na 2 dela po 14 cm svaku i tako sam iscrtala. I taj deo predstavlja dužinu rolada. Dužu stranicu sam podelila na 8 delova po 4,75 cm i iscrtala i ti delovi predstavljaju širinu rolada. Tacnu za posluživanje premazati margarinom i obložiti iscrtanim papirom za pečenje, tako da iscrtani deo bude dobro postavljen po dnu tacne, a krajeve koji vire blago zarezati makazama radi kasnijeg lašeg označavanja traka za roladice. Plazma Sultanova slatka sarma (Plazma Paša Lokum)
  2. Na papir za pečenje ravnomerno rasporediti mleveni plazma keks. Čokoladu iseckati na manje parčadi i staviti sa strane. Maslac iseći na listiće ili sitne kockice i staviti sa strane. Od 800 ml mleka odvojiti 200 ml koji ćete koristiti za umućivanje praha od pudinga i šećera. U dublju posudu za mešanje staviti prašak za puding i kristal šećer, dodati 200 ml mleka i ručnom mutilicom umutiti u glatku smesu. Ostalo mleko (600 ml) staviti u šerpu i zakuvati. Plazma Sultanova slatka sarma (Plazma Paša Lokum)
  3. Kada mleko provri uliti ga u umućenu smesu pudinga, ručnom mutilicom promešati te vratiti u šerpu u kojoj se mleko kuvalo. Kuvati na blagoj vatri uz stalno mešanje ručnom mutilicom dok se ne zgusne. U zgusnutu smesu dodati iseckanu čokoladu i narezan maslac, skloniti sa štednjaka i ručnom mutilicom brzo umutiti da se dobije glatka smesa. Toplu smesu šefaljkom oprezno prelivati preko plazma keksa tako da se što manje mora nožem ravnati da se plazma keks ne bi pomerao. Kada je sve prekriveno polagano nožem izravnati. Plazma Sultanova slatka sarma (Plazma Paša Lokum)
  4. Prvo pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi cca 20 minuta te staviti u frižider na duže hlađenje (oko 5 sati), a možete ostaviti u frižideru da se preko noći hladi. Nakon hlađenja izvaditi tacnu iz frižidera, umutiti slatku pavlaku i premazati preko smese sa pudingom. Kanapom označiti trake, pa zatim nožem zarezati. Polagano započeti rolanje uz pomoć kuhinjske špatule uz što manje pritiskanja i formirati rolade. Svaku roladu oprezno prebaciti na ravnu površinu sa malo plazma keksa i lagano rolanjem provući kroz plazma keks da se plazma keks još dodatno primi. Za ukrašavanje sam koristila kokosov šećer i Karamel-vanila šećer. Na tacni u kojoj ste radili kolač ostaje cca 80 g mlevene plazme koja se nije zalepila na rolade i koju možete koristit za izradu nekog drugog kolača. Plazma Sultanova slatka sarma (Plazma Paša Lokum)
Savet

Izuzetan desert, bez pečenje, bez jaja i bez brašna a mikser se koristi samo kod umućivanja šlaga. Dugo vremena pikiram da napravim Sultanovu sarmu, pročitala sam mnogo recepata, komentare na recepte i na kraju se odlučila da na osnovu prikupljenih iskustava napravim svoju kombinaciju. Jednom prilikom je u prodavnici bilo za kupiti prenosni poslužavnik sa poklopcem zajedno sa mlevenim plazma keksima, odlučila sam se za kupovinu prvenstveno radi poslužavnika, a dobila sam i mleveni plazma keks.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari