lako 10 osoba
60 min
7056
Krempita (17)

Sastojci

Potrebno je:

  • 250 g gotovog lisnatog testa

Fil:

  • 1,5 l mleka
  • 3 jajeta
  • 3 kesice (po 40g) pudinga sa ukusom vanile
  • 60 g brašna
  • 260 g šećera
  • 1 limun

Priprema

  1. Krempitu sam pravila po različitim receptima, ali uvek je nedostajalo neko "zrnce" nečega, da bi mi ukus bio potpun. Kombinovala sam različite recepte, dodavala i oduzimala sastojke i konačno sam napravila krempitu, po mom, originalnom receptu. Samo ću jedno reći - fantastična je!!!
  2. Pošto u pakovanju imaju dve table, jedna se upotrebljava, a drugu ostavite za sledeći put. Tablu lisnatog testa ostaviti da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Odmrznuto lisnato testo podeliti na dva jednaka dela.
  3. Za krempitu sam koristila dublji pleh, vel. 30x20cm. Iseći dva komada pek papira, prema unutrašnjoj veličini pleha, s tim da se pusti po 1cm više, u dužinu i širinu pleha (zato što se lisnato testo prilikom pečenja malo skupi). Jedan deo lisnatog testa staviti na sredinu pek papira i oklagijom ga blago razvući, da pokrije ceo pek papir. Isto uraditi i sa drugim delom testa. Ovaj drugi deo testa, kada se razvuče, nožem ga samo blago zaseći, formirajući kocke, ili pravougaone oblike, koje će se staviti preko fila (veličinu naznačenih delova sami odredite, ja sam naznačila 10 delova, pravougaonog oblika).
  4. Rernu ugrejati na 200 stepeni. Razvijeno testo, zajedno sa pek papirom, staviti u odgovarajući pleh i staviti da se peče (ja sam oba dela stavila u veliki pleh od el. šporeta). Testo sam pekla 9 minuta (u šporetu sa ventilatorom). Vi vreme pečenja prilagodite vašem šporetu. Čim testo blago porumeni, pečeno je. Pečene korice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohlade. Koricu koja će ići na dno pleha (posle 2-3 minuta) blago rukom pritisnuti da bi se izravnala površina (pošto je pečeno lisnato testo nepravilnog oblika).
  5. Fil: Žumanca odvojiti od belanaca. Belanca staviti u dublju posudu i umutiti ih u čvrsti šne. Na kraju mućenja dodati 2 kašike limunovog soka (sveže isceđen sok), mutiti još jedan minut i ostviti u fržider, dok se spremi fil.
  6. Od 1,5 l mleka odvojiti 250 ml. Ostatak mleka sipati u dublju posudu, dodati šećer i staviti da prokuva. U manju posudi staviti brašno i puding od vanile (u prahu). Promešati kašikom. Naliti sa odvojenim mlekom i, žicom za mućenje, umutiti da nema grudvica. Žumanca staviti u odgovarajuću posudu i mikserom ih penasto umutiti. Dodati rastvoreni puding sa brašnom i sjediniti. Na kraju ubaciti izrendanu koricu limuna (ko nema organski limun, u odgovarajuću posudu staviti jednu kašičicu sode bikarbone, sipati hladnu vodu i kašičicom mešati da se soda bikarbona rastvori. Zatim u tom rastvoru spustiti lumun i ostaviti ga pola sata. Dobro ga isprati po mlazom hladne vode, pa ga koristiti).
  7. U prokuvano mleko sipati polako uz neprestano mešanje, žicom za mućenje, umućena žumanca sa pudingom i brašnom. Na srednjoj temperaturi kuvati fil (uz neprekidno mešanje) dok se ne zgusne. Skuvani fil skloniti sa vatre. Izvaditi umućeni šne iz frižidera i kašiku po kašiku dodavati u vreo fil. Posle dodavanja svake kašike mikserom dobro sjediniti šne sa filom, da se na kraju dobije penasti fil.
  8. U pripremljeni pleh staviti koricu ohlađenog testa i preko, ravnomerno, preliti vreo fil. Poravnati ga kašikom. Preko fila poređati komadiće isečenog testa, praveći razmak između parčića, zbog lakšeg sečenja (a možete gornju koricu da izmrvite i da je pospete preko fila - to je vaš izbor). Pleh prekriti providnom folijom (da bi omekšala i gornja korica) i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je smestiti u frižider, da se dobro stegne. Krempita (17)
  9. Iseći je na parčiće i poslužiti. Vrlo lako se pravi, ja sam samo htela da postupno objasnim svaki postupak pravljenja, tako da "izgleda" da je postupak dug, a nije... Verujte mi da lepšu krempitu nisam jela, obavezno je napravite pa ćete da se uverite i sami. Krempita (17)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari