10342
Kuća od medenjaka

Sastojci

Medenjaci:

  • 750 g brašna
  • 600 g meda
  • 20 g cimeta
  • 20 g mešavine začina
  • 1 kašika kakao praha
  • 20 g praška za pecivo
  • mleko za glazuru

Glazura:

  • 3 belanca
  • 400 g šećera u prahu
  • različiti ukrasi

Priprema

  1. Nekada davno Ivica i Maric su a krenuli u šumu da prošetaju... Kuća od medenjaka je jednak deo praznika kao što je deo bajki i priča. Teško je reći da li je pekar koji je napravio prvu kuću od medenjaka bio inspirisan pričom o Ivici i Marici ili zemljom meda i mleka.
  2. Jedno je sigurno, već vekovima, izgled i miris kućica od medenjaka doprinosi božićnoj magiji u domovima mnogih.
  3. Pustite da 1/8 litre vode proključa, umešajte u nju med i ostavite da se ohladi. U činiji pomešajte brašno, kakao, mešavinu začina, i cimet pa dodajte mešavinu vode i meda. Rastvorite prašak za pecivo u 3 kašičice vode i dodajte mešavinu. Umesite mešavinu u testo, oblikujte u kuglu i pokrijte. Ostavite da odstoji 1 sat i ponovo ga izmesite.
  4. Glazura: Čvrsto ulupajte belanca. Umešajte šećer u prahu sve dok se ne oformi čvrst sneg. Stavite u špric.
  5. Varijanta 1:Skicirajte delove kuće na kartonu, i probe radi, spojte selotejpom. Potom razvucite testo u delovima i isecite koristeći šablon od kartona. Isecite razne otvore (kao što su vrata i prozori u obliku srca) na panelima. Takođe napravite žaluzine, vrata i dimnjak i ukrase. Premažite delove testa mlekom i ispecite na 170 C oko 15 minuta. Da biste spojili kuću, ili koristite glazuru (kao lepak) ili napravite male otvore na ivicama delova od testa i povežite delove raznobojnim tračicama. Sačekajte da se glazura potpuno stegne pre dekorisanja. Potom ukrašavajte glazurom, dodajući dodatnu dekoraciju kao što su lilihipi i Smarties bombonice. Čačkalicama takođe možete pričvrstiti žaluzine, vrata i dimnjak. Stavite šećernu penu na dimnjak.
  6. Varijanta 2:Krov: Isecite dve četvrtine testa, razvucite ga da biste napravili dva pravougaonika veličin 20 x 26 centimetara i stavite na papir za pečenje. Premažite mlekom i pecite na oko 170 C 15 minuta. Zabat i zidovi: Isecite 2 trougla od ostatka testa koje je razvučeno (2 strane od 20 centimetara, jedna strana od 18 centimetara). Isecite vrata i prozore. Premažite zabat i zidove mlekom i kao i malopre, ispecite. Umesite ostatak testa ponovo i iskoristite ga da napravite dimnjak, žaluzine, vrata itd.
  7. Premažite mlekom i ispecite kao i prethodno.
  8. Sklapanje kuće: Našpricajte glazuru duž dužih strana trougla i spojte strane dva dela krova na trouglove. Podmetnite nešto ispod dok se glazura ne osuši (možda ćete morati da ostavite preko noći). Glazurom zalepite prozore, vrata i dimnjak za kuću i zakačite bomobone i druge ukrase koje volite. Stavite šećernu penu na dimnjak da biste postigli efekat dima.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!