Autor:
tesko 12 osoba
2 min
8360
Pihtije (14)

Sastojci

Potrebno je:

  • 4 kg suvih svinjskih nogica
  • 1 suva svinjska butkica
  • 10 glavica belog luka
  • so
  • biber
  • voda

Priprema

  1. Očistiti nogice od dlaka brijačem (onaj u koji se stavlja žilet, bolji je) i oprati ih. Staviti u lonac i sipati vodu da pokrije nogice. Kada provre kuvati još 5-10 minuta i baciti vodu, sipati opet isto i kad provri isto baciti (2 puta se baca voda). Onda naliti ponovo vodu da ogrezne i kuvati dok se nogice ne raspadnu na jakoj vatri. U međuvremenu dosipovati vodu dokle su nogice, a kad krenu da se raspadaju prestati sa dodavanjem i krčkati dok ne ostane u lonac otprilike 2/3 vode. Skloniti sa vatre i ostaviti da prenoće! Kada ostavite da prenoće onda ćete biti sigurni da li su kuvane ili ne, naravno ako se stegnu jesu, a ako nisu onda vratite kuvajte još, ali ostavlja se da prenoće da bi se stegla sva masnoća na vrhu i ujutru samo pogrebete, mnogo je lakše i mnogo se više skupi nego dok skupljate u toku kuvanja. Butkicu takođe kuvate do raspadanja i meso izvadite, a vodu prospete jer je butkica dosta masna. Ujutru kad skinete masnoću ostavite na vatri samo da opuste pihtije, izvadite nogice da očistite meso, a voda je neka na kraj šporeta da se ne stegne u koju ćete sipati so po ukusu. Očistiti nogice i butkicu, ja kožu bacam samo skinem sa nje sve što se valja jesti. Posoliti i pobiberiti meso po ukusu. U tanjir stavljati po saku mesa, zatim sipati vodu preko, koja je stojala na kraj šporeta (meni je islo 4 male kutlače) zatim prstima rasporediti meso da ga ima svud po tanjiru i odozgo posipati beli luk sitno seckan. Ostaviti da se stegnu. Prijatno!
Savet

U receptu piše 10 glavica luka jer je sasvim dovoljno, ali ja sam stavila 15 u moje pihtije jer mi baš puno volimo luk i jedemo, ali je previše. I možda nekom ispadne 11 tanjira nekom 13, zavisi od butkice i nogica.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Andjela
    U pravu si Slavice ali isplati se, ko ih voli, pravi su specijalitet. Naravno ko ih zna napraviti a danas je sve manje njih. Ja imam 23 godine i naucila sam od svekrve da pravim pihtije. Sad se kivaju pihtije, susi meso, pravi grejana.. Ma milina smile
  • Slavica
    Oko pihtija ima mnogo posla,vremenski dugo traje ali se isplati.Pogotovo u zimskim mesecima,a još i kuvana rakija uz to,ma divota!