Moćan saveznik u borbi protiv moždanog i srčanog udara – banana!

Svakodnevni unos banana i drugih namirnica bogatih kalijumom može sprečiti srčani i moždani udar, tvrde stručnjaci nakon analize najnovijih istraživanja.

Rezultati istraživanja koja su sproveli stručnjaci Univerziteta u Alabami pokazali su da hrana bogata kalijumom može zaustaviti smrtonosne blokade tako što neće dopustiti da se zidovi arterija vremenom stvrdnu.

Naučnici su istraživanja sproveli na miševima s visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su konzumirali visoku količinu masti. Nakon toga su miševe hranili visokim, normalnim i niskim nivoom kalijuma.

Arterije miševa koji su unosili nizak nivo kalijuma bile su mnogo problematičnije. S druge strane, kod jedinki koje su unosile veće količine kalijuma ređe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Takođe, uočeno je da su oni miševi koji su hranjeni namirnicama sa većom količinom kalijima imali su manju krutost krvnih sudova.

Doktor Majk Napton iz britanskog udruženja koje se bavi istraživanjem bolesti srca rekao je da su i nedavne studije pokazale da nedostatak kalijuma u organizmu uzrokuje stvrdnjavanje arterija.

Naučnici vjeruju da kalijum ima sposobnost da reguliše gene koji održavaju fleksibilnost arterija.

Prosečan dnevni unos kalijuma trebalo bi da bude 3.500 miligrama, savetuju stručnjaci. Osim banana, ovaj mineral zastupljen je dosta u spanaću, paradajzu i krompiru.

(Izvor: Rts.rs Foto:pixabay.com)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!