Lekovita dunja - smanjuje stres i čuva kožu

„Kraljica jeseni“ - dunja, pored toga što je ukusna voćka, obiluje vlaknima, sadrži vitamin Ce, vitamine Be kompleksa, tijamin, riboflavin i piridoksin, a od minerala bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, a čaj od njih pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice.

Mirisna dunja, latinskog imena Cidonia oblonga, služi kao simbol plodnosti još od starih vremena.

Marmelada se u početku pravila samo od dunja. Međutim, na dunju ne treba gledati samo kao na ukrasno voće, već i kao na lek.

Dunja je niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.
Obiluje vlaknima, sadrži vitamin Ce, vitamine Be kompleksa, tijamin, riboflavin i piridoksin, a od minerala bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum.

Dunje-slatko.jpgU nekim izvorima se navodi da semenke dunje sadrže vitamin Be 17, jedan od najlekovitijih prirodnih lekova protiv raka.

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se da je blagotvorno kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proliva, dizenterije, čira na želucu, kao i kod bolesti jetre i očiju.

Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crevima ili želucem nema boljeg leka od kompota.

Sok od ove voćke pomaže kod kardiovaskularnih, respiratornih i gastrointestinalnih poremećaja, a njeni antioksidansi znatno smanjuju rizik od raka.

Dunju možete još iskoristiti i kao osveživač prostora - jednostavno je stavite tamo gde želite da lepo miriše.

Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, zbog čega postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.

Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba i kao obloga za „upaljene oči".

U oralnoj primeni čaj od dunjinih semenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne duplje i ždrela, i kao sredstvo za ublažavanje bolova.

(Izvor: RTS Foto:Shutterstock)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!