Kako topla voda pomaže našem organizmu

Obično pijemo hladnu vodu, ali prema ajurvedskoj medicini to nije dobro. S druge strane, redovno pijenje tople vode može nam poboljšati varenje i osloboditi nas metaboličkog otpada.

Lekari preporučuju da treba popiti toplu vodu ujutro, s dodatkom limuna (bogat je antioksidansima polifenolima) ili kao čaj koji smanjuje aktivnost slobodnih radikala - kaže Stela Metsovas, klinički nutricionista, a prenosi Medikal dejli.

Ohlađena voda lišena je mnogih minerala, zbog čega je neprikladna za organe za varenje, posebno ako se pije tokom obroka.

Ipak ako želite piti hladnu vodu, nemojte to činiti barem 20 minuta pre jela, čak i ako je prirodna izvorska. Topla voda nije ukusna, ali donosi dosta toga dobrog.

Poboljšava varenje - Čaša tople vode ujutro pomaže čišćenju tela od toksina. Voda, naime, pomaže razgradnji hrane i pravilnom radu organa za varenje, a topla voda to čini još bolje i brže. Hladna voda tokom ili nakon obroka može „učvrstiti“ masnoće iz konzumirane hrane te stvoriti masne naslage u crevima. Hlađenjem voda gubi svoje minerale, a oni su nužni za zdravlje sistema organa za varenje.

Ublažava bolove - Topla voda pomaže i kod menstrualnih bolova. Toplina umirujuće deluje na trbušne mišiće, što ublažava grčeve.

Kod mršavljenja - Podiže temperaturu tela, što ubrzava metabolizam. Telo tako sagoreva više kalorija.

Usporava starenje -  Topla voda izaziva brže čišćenje organizma od otrova koji mogu ubrzati starenje. To oporavlja ćelije kože i povećava njenu elastičnost.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!