Jedite luk i budite lepši i zdraviji

Ishrana bogata crnim lukom odraziće se pozitivno na izgled i zdravlje, poručuju nutricionisti! Oni koji se okrenu ovom povrću ne baš prijatnog mirisa mogu da smanje rizik od nekih vrsta raka, poprave izgled kože i kose, ali i raspoloženje!

Bogate brojnim korisnim materijama a niskokalorične, glavice crnog luka predstavljaju povrće koje bi trebalo da se što češće nađe na trpezi, ističu stručnjaci.

U šolji luka nema masnoća, holesterola, ali ima 64 kalorije i tri grama vlakana, sedam grama šećera, dva grama proteina, 15 grama ugljenih hidrata. Tu je i oko 10 odsto preporučene dnevne doze vitamina Ce i Be-6, kao i mangana.

Prisutne su i male količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, folata, fosfora i kalijuma. Antioksidante dostojno predstavljaju kvercetin i sumpor. 

Brojne studije su pokazale odlična svojstva crnog luka u smanjenju rizika od raka debelog creva, prostate, jednjaka i želuca. Tajno oružje, u ovom slučaju, ove namirnice su vlakna.

S druge strane, folati iz crnog luka mogu biti odlični saveznici u borbi protiv depresije tako što će sprečiti nastanak viška homocisteina u telu i na taj način osigurati lučenje hormona sreće – serotonina, dopamina i norepinefrina.

Drugim rečima, jedući crni luk regulisaćete raspoloženje, san i apetit.

Vitamin Ce koji zahvaljujući crnom luku unesete u organizam učestvovaće u stvaranju i održavanju nivoa kolagena koji će kožu i kosu učiniti lepšim.  

Bez obzira na to za koji se opredelite crveni, srebrnjak, vlašac, ili pak mlad sa perima ili onaj u glavici, najbolje je jesti svež – u salati. Pečene glavice mogu da se pretvore u glavno jelo gozbe uz još nekoliko vrsta povrća i odgovarajuću salatu.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

 


Postavite komentar

Komentari