Ishrana bogata voćem i povrćem, a višak kilograma ne odlazi?

Prvo pravilo svih dijeta jeste da treba unositi više voća i povrća. Međutim, ovaj način da se smanji unos kalorija nekada ne pomogne u gubitku telesne težine.

Sve zavisi od povrća koje unosimo, ukazuju rezultati istraživanja objavljeni u ovomesečnom izdanju magazina PLOS Medicine.

Ishrana u kojoj je dosta zastupljeno povrće bogato skrobom, kao što su kukuruz i krompir, bilo kuvani, pečeni ili u vidu pirea, verovatno će pomoći kilogramima da se vrate.

Povrće sa više vlakana i manje ugljenih hidrata, kao što su brokoli i prokelj, dovešće do gubitka težine, jer namirnice sa nižim količinama ugljenih hidrata ne podižu nivo šećera u krvi.

Studija koju su obavili stručnjaci Univerziteta „Harvard“ fokusirala se na promene u unosu određenog voća i povrća, zabeležene u ishrani kod 133.468 Amerikanaca starijih od 24 godine.

U obzir su takođe uzeti drugi faktori koji utiču na težinu, kao što su pušenje, količina sna, sati provedeni ispred televizora i vežbanje.

Doktorka Monika L. Bertoje, glavni autor studije, kaže da su u Americi najčešći izbor voća i povrća – sok od pomorandže i krompir.

„Postoji mnogo voća i povrća koje mogu biti bolji izbor za prevenciju gojenja, kao što su jabuke, kruške, bobičavo voće i povrće sa manje skroba“, rekla je dr Bertoje.

Ideja da se unosi više voća i povrća, ako želite da izgubite na težini, uspeva samo ako jedete manje drugih stvari – jednostavno, smanjite unošenje svih kalorija.

U prošlogodišnjoj studiji koju su izveli stručnjaci Univerziteta u Alabami, analizom ranijih istraživanja o mršavljenju i povećanom unosu voća i povrća kod više od 1.200 ljudi, utvrđeno je da ispitanici koji nisu smanjili unos kalorija nisu izgubili na težini.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!