Hrana za osmeh

Raspoloženje možete popraviti i za stolom, tvrdi doktor Džon la Puma. Sve što je potrebno za idealnu kombinaciju je da pronađete omiljene namirnice bogate vitaminima D, C i B6, omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom i drugim korisnim materijama iz hrane koje su poznate po prizivanju lepih osećanja tokom celog dana.

Neke vrste hrane imaju sposobnost da utiču na supstance koje su u mozgu i tako popravljaju raspoloženje, piše magazin Health.

Da nas osmeh ne bi napuštao celog dana, doktor Džon la Puma, autor knjige Chef MD's Big Book of Culinary Medicine savetuje unos namirnica i njihovih kombinacija koje su poznate po prizivanju lepih osećanja tokom celog dana.

Za doručak, savetuje doktor, treba pripremiti poslasticu od četvrtine šolje mleka, isto toliko vode i kraljice žitarica kvinoje.

Mešavina se kuva 15 minuta, a zatim, kada se malo prohladi, doda se polovina šolje kupina, malo cimeta i supena kašika seckanih, pečenih oraha.

Tajna ovako pripremljenog doručka je u proteinima iz kvinoje, vitaminu D iz mleka koji će zajedno podstaći lučenje serotonina, poznatog hormona sreće. Omega-3 masne kiseline iz oraha dodatno će poboljšati raspoloženje.

Da nivo sreće ne bi pao, za ručak navalite na porciju lososa sa dosta limuna i salatu od barenog pasulja, žutih paprika i zelene salate sa malo maslinovog ulja i mlevene sušene crvene paprike.

Zahvaljujući lososu već pomenute omega-3 masne kiseline i vitamin B6 količina serotonina ostaće na potrebnom nivou, dok će pasulj sa zavidnom zalihom magnezijuma sigurno rasterati crne misli koje dolaze sa predmenstrualnim sindromom. Crvena paprika i limunov sok bogati su C vitaminom koji regeneriše ćelije mozga.

U smiraj dana organizam će najbolje reagovati na spoj koji pruža paelja sa škampima, integralnim pirinčem i leblebijama, začinjena šafranom.

Neki od simptoma depresije posustaju pod dejstvom aromatičnog šafrana, dok folati i triptofan iz leblebija podižu raspoloženje. Pirinač vraća osmeh na lice magnezijumom, a škampi vitaminom B6.

Prema rečima Džona la Pume, dnevnih menija poput opisanog ima bezbroj, važno je samo naći namirnice sličnog sastava i praviti iomiljene kombinacije.
Naravno, nikako na uštrb raznovrsne ishrane.

(Izvor: RTS Foto:Shutterstock)

Postavite komentar

Komentari

  • Dubravka Belogrlic
    Potpuno se slažem sa ovim.Naš narod ima onu lepu izreku Ljubav(odrasli) i Zdravlje (za decu), ulazi kroz stomak,a eto sad znamo i zaštosmile