Ovu hranu nikada ne čuvajte u frižideru

Tropske temperature čine da hranu držimo u frižideru kako bi se očuvala svežina namirnica. Ipak, čuvanje meda, paradajza ili hleba na niskoj temperaturi je, kako ističu stručnjaci, loša ideja.

Ne samo da namirnice neće ostati sveže, već mogu uništiti ukus hrane koja se tamo nalazi. Što se tiče, na primer, luka, u frižideru, to će definitivno uticati na druge namirnice, ističe istraživanje Instituta Good Housekeeping.

U vodiču Devet stvari koje ne bi trebalo držati u frižideru, Institut upozorava da porast temperatura može dovesti do toga da frižider bude prepunjen hranom i pićem u želji vlasnika da očuva svežinu hrane: „Tokom leta, naši frižideri su pretrpani raznim namirnicama, a postoje neke koje treba zauvek iseliti odatle“.

Postoje namirnice, ističu stručnjaci, koje mnogi drže u frižideru, a koje bi mnogo duže trajale ukoliko bi se čuvale na sobnoj temperaturi.

Hleb se brže suši u frižideru bez vazduha nego na sobnoj temperaturi. Da bi ostao svež, hleb treba čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi.

Luk bi trebalo držati u suvoj prostoriji u mraku, da bi se izbeglo klijanje. U frižideru njegov miris može da pokvari drugu hranu.

Takođe, beli luk treba čuvati na suvom kako bi trajao duže. Frižider nema nikakvu funkciju u očuvanju svežine te namirnice.

Najbolje je čuvati avokado u otvorenoj, papirnoj, tamnoj kesi, kako ne bi prebrzo istrulio. Ako, pak, želite da ubrzate proces sazrevanja, stavite avokado u posudu sa voćem pored banana.

Što je paradajz hladniji, ima veće šanse da izgubi prirodni ukus. Najuksniji paradajz je onaj koji se čuva na sobnoj temperaturi.

Jedina hrana koja se nikada ne kvari, tako da nema potrebe da bude bilo gde osim u na kuhinjskoj polici ili u ormariću, je med.

Neisečena dinja ne traži da se čuva na hladnom, a čim je iseckate, umotajte posudu sa parčićima u foliju i stavite ih u frižider – ali ne pre.

Iako neki insistiraju na tome da se kafa čuva na hladnom, ona zapravo apsorbuje mirise drugih namirnica iz frižidera. Najbolje je čuvati je u hermetički zatvorenoj posudi.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!