Vitamin K (Naftokinon)

Vitamin K je još jedan od vitamina rastvorljivih u mastima koji se sreće u tri različite forme koje su međusobno veoma slične. Ovaj vitamin telo je sposobno da samo obezbedi pomoću bakterija koje se nalaze u debelom crevu.

Vitamin K se često naziva antihemolargični vitamin jer mu je to jedan od najglavnijih zadataka. Međutim, obavlja i mnoge druge funkcije koje su veoma važne za naš organizam.

Zgrušavanje krvi je neophodno kod zarastanja rana i vitamin K je potreban kako bi to regulisao i stvorio ugrušak koji će zaustaviti krvarenja. Zanimljivo je da novorođenčad nemaju  bakterije neophodne za prizvodnju vitamina K. Zato je neophodno da ih se obezbedi vitamin K dok njhov organizam ne bude sposoban da da sam sintetiše.

Vitamin K igra glavnu ulogu u prevenciji koronarnih oboljenja. On taj zadatak obavlja tako što kalcijum drži daleko od zidova arterija. Kako kalcijum nije prisutan, on ne može oštetiti zidove ili zakrčiti arterije ili tkivo oko njih. Korišćenjem vitamin K može se regulisati nivo kalcijuma i smanjti rizik od nastanka kamena u bubregu.

Vitamin K pomaže u formiranju novih i jakih kostiju. Proteini koji su neophodni da bi se održali zdravi i jaki zubi i kosti, ne mogu se sintetisati bez vitamina K. On takođe osigurava dobru gustoću kostiju, tako što obezbeđuje dolji prodor kalcijuma u kosti.

Izvori vitamina K

Lisnato zeleno povrće je odličan izvor vitamina K, pa se pobrinite da koristite spanać, kelj, brokoli, šparglu, karfiol, kupus, koprivu, soju. Takođe dobar izvor ovog vitamina su mlečni proizvodi, sojino ulje, jetra, jaja, alge, orasi, lucerka.

Preporučeni dnevni unos vitamina K je sledeći: za muškarce 80 mikrograma, za žene 65 mikrograma dnevno čak i za trudnice i dojilje.

Simptomi nedostatka vitamina K

Nedostatak ovog vitamina često se sreće kod ljudi koji imaju digestivnih problema, zbog toga što to smanjuje mogućost tela da apsorbuje ovaj vitamin iz namirnica. Oni koji su imali hiruške intervencije na crevima takođe mogu imati nedovoljan nivo vitamina K.

Kako je vitamin K uključan u proces zgrušavanja krvi, jedan od najprepoznatljivih simptoma je vreme potrebno da se stvori ugrušak krvi. Drugi indikator je da osobe lako krvare i veoma dugo. Osobama sa nedostatkom vitamina K lako se pojavljuju modrice. Povrede koje bi se normalno smatrale lakšim kod osoba sa nedostatkom vitamina K mogu biti veoma ozbiljne.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!