Vitamin E (Alfa-tokoferol)

Vitamin E je rastvorljiv u mastima i kao takav predstavlja kombinaciju hemijskih jedinjenja koja uključuju alfa-tokoferol. Sva tkiva u telu sadrže vitamin E, ali najveće koncentracije se nalaze u hipofizi i nadbubrežnoj žlezdi. Kako telo nije u stanju da proizvodi ovaj vitamin, ono se mora osloniti na ishrani i dodatke da bi se obezbedila preporučena dnevna doza.

Vitamin E je još jedan od važnih vitamina koji pomaže organizmu na mnogo načina. Prvo i najvažnije, on je antioksidans i kao takav neutralizuje slobodne radikale i štiti organizam od mogućih oštećenja. Zajedno sa vitaminom C i vitaminom A, ovi antioksidansi pomažu u usporavanju starenja i mogu pomoći u prevenciji raka prostate i drugih vrsta raka.

Druga važna uloga vitamina E u organizmu je održavanju LDL holesterola na najnižem nivou. LDL je loš holesterol koji vremenom može prouzrokovati oštećenja arterija i bolesti srca prouzrokovane krvnim ugrušcima.

Vitamin E podstiče pravilan rast i razvoj mišića. On povećava imuni sistem organizma, prvenstveno tako što povećava otpornost na bakterijske i virusne infekcije. Udružen zajedno sa vitaminom C i beta-karotenom, vitamin E može preventivno delovati na razvoj katarakte.

Izvori vitamina E

Vitamina E ima u izobilju u mnogo različitih tipova hrane. Sladak krompir i mango su bogati vitaminom E. Nekoliko ulja uključujući susam, suncokret, kikiriki, masline, soje i kukuruza su dobri izvori vitamina E. Maslac, margarin, jaja, pšenične klice, ulje pšeničnih klica, soja, spanac, brokoli, kukuruz, avokado i jetra su takođe dobri izvori. Zeleno povrće  sadrži male količine vitamina E.

Imajte na umu da čuvanje i priprema namirnica značajno može smanjiti količinu vitamina E u njima. Zamrzavanje, prerada, konzerviranje i izlaganje hrane vazduhu su najveći degradatori vitamina E.

Preporučeni dnevni unos vitamina E je 12 miligrama. Kao i uvek, ljudima koji izloženi duvanskom dimu preporučuje se povećanje dnevnog unosa ovog vitamina da bi se ublažio štetni efekat koji prouzrokuje duvanski dim. Zagađenje vazduha u gradovima ima sličan efekat kao i duvanski dima na pluća pa se i ljudima koji su izloženi zagađenom vazduhu savetuje povećanje dnevne doze vitamina E.

Simptomi nedostatka vitamina E

Kako je vitamin E prisutan u tako mnogo namirnica i  kako je telo sposobno da ga skladišti jer je rastvorljiv u mastima, nedostaci ovog vitamina su jako retki. Ipak se pojavljuje, i simptomi mogu biti jako teški. Postepeno oboljevanje bubrega je jedan od mogućih  rizika koji je uslovljen nedostakom ovog vitamina. Reproduktivni problemi, uključujući i neplodnost, kao i povećanje rizika od pobačaja su takođe mogući problemi.

Letargija, anemija i opšta nestabilnost su takođe simptomi koje mogu odrasle osobe iskusiti usled nedostatka vitamina E. i ako se ne obrati pažnja tokom vremena telo će početi da se opušta.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!