Vitamin C (Askorbinska kiselina)

Jedan od najpoznatijih vitamina je sigurno vitamin C ili askorbinska kiselina. Ovaj vitamin rastvorljiv u vodi igra veoma veliki broj važnih funkcija u organizmu. Kako je ratsvorljiv u vodi, ona količina koju telo ne upotrebi eliminiše se urinom. I ako nisu poznati problemi koji su prouzrokovani prekomernim unosom ovog vitamina ipak treba se ograničiti na preporučeni dnevni unos vitamina C.

Verovatno je najvažnija funkcija vitamina C njegov antioksidativni efekat. Oksidansi su slobodni radikali koji ako nisu pod kotrolom mogu oštetiti ćelije. Na isti način kao što rđa uništava spoljašnjost automobila, tako slobodni radikali uništavaju kožu i druge delove tela.

Vitamin C je neophodan da bi telo bilo u mogućnosti da proizvodi kolagen, koji koži daje mogućnost da zadrži svoju elastičnost. Vitamin C takođe pospešuje sposobnost tela u regeneraciji oštećenog tkiva.

Vitamin C potreban je u procesu metabolizma folne kiseline, gvožđa, tirozina i fenilalanina. Telo ne može pravilno iskoristiti ugljene hidrate bez vitamina C. Takođe potreban je i za sintezu masti i proteina.

Vitamin C može ubrzati oporavak osobi od posledica nastalih usled hladnoće. Mnogo ljudi misle da ovaj vitamin može sprečiti razvoj prehlade, ali on može samo ublažiti simptome ali ne i sprečiti razvoj. On uspešno obalja ovaj zadatak povećanjem proizvodnje belih krvnih zrnaca i antitela.

Vitamin C jača zidove arterija i sprečava razvoj krtosti. On pomaže i koštanoj srži u proizvodnji crvenih krvih zrnaca i hemoglobina. Vitamin C pomaže u očuvanju nervnog sistema zdravim.

Istraživanja vitamina C pokazuju da usporava i ima preventivno dejstvo na pojavu katarakte.

Izvori vitamina C

Voće sadrži ogromne količine vitamina C naročito narandže, mandarine, limun, papaja, jagode, mango, gejfut i crna ribizla. Povrće takođe sadrži vitamin C: slatka i ljuta paprika, brokoli paradajz, kupus, krompir, kelj, spanać... Kako bi sačuvali više vitamina C u onome sto jedemo, potrebno je jesti voće i povrće u svežem obliku ili samo malo kuvano. Para i svetlost uništavaju ovaj vitamin.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 60mg.

Simptomi nedostatka vitamina C

Najpoznatije stanje izazvano nedostatkom vitamina C je skorbut, obično se sreće kod mornara koji su dugo bili na moru. Rani simptomi skorbuta su primetni na ivicama usana, krvarenje desni i zubi koji postaju labavi. U odmakloj fazi mišići postaju slabi i prisutan je bol u zglobovima.

Ostale znakove koje telo može ispoljiti usled nedostatka vitamina C uključuju česte infekcije, dugotrajne prehlade, lako pojavljivanje modrica, bolni ili otečeni zglobovi, krvarenje iz nosa, anemija i simptomi koji uključuju umor i gubitak boje kože.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!